Къщата на Лейди Пийл става светъл и просторен дом


След като е преживяла век като тъмен викториански дом, къщата на Лейди Пийл в Торонто сега е светла и модерна резиденция. Atelier rzlbd са вдъхнали нов живот на 4-етажната „редова“ къща с деликатен фейслифт и зашеметяващо преустройство на интериора. Последното е се фокусирано върху местните материали и много естествена светлина. Домът е на повече от един век и реновирането му е направено с респект към визията на квартала, но в същото време вътрешното пространство е силно променено.

Lady-Peel-House-Atelier-RZLBD-11Този дом е първородното място на актрисата Беатрис Лили, позната като Лейди Пийл. Сега обаче то е модерна, светла и просторна резиденция в Торонто. Историческият дом е преправн, така че да има просторно място с отворен план и да се радва на по-ефективно използване на пространството. Външната фасада е само минимално промена. Това е направено дотолкова, доколкото е било нужно да се даде възможност да се направят промените от гледна точка на новите прозорци. Тухлите са оставени на показ, след като е свалена облицовката. Макар и една идея по-модерен, екстериорът запазва историческия характер на квартала и е в синхрон със съседните къщи.

Lady-Peel-House-Atelier-RZLBD-111Интериорът обаче е драстично променен. Премаханти са ненужните елементи , подобрена е циркулацията в дома, многократно е увеличена ролята на естествената светлина. Приземният етаж е зает от отворена всекидневна с кухня и трапезария. На втория етаж има място за спалните и домашен офис с мост, който преминава над хола. По-рано необитаемият тавански етаж е превърнат в основна спалня с прилежаща баня с вана.

Покривни скатни прозорци, големи прозорци и много отвори позволяват повече дневна светлина да огрява дома. Тя стига до всяко кътче и свежда до минимум на използването на изкуствено осветление. Atelier rzlbd са добавили бели облицовки и местни естествени материали. Обемите и прозорците насърчават използването на естествена вентилация и ефекта на комина. Стратегии за пасивен дизайн превръщат дома в модерно и ефективно пространство, което запазва част от стария си чар.

Lady-Peel-House-Atelier-RZLBD-5 Lady-Peel-House-Atelier-RZLBD-4 Lady-Peel-House-Atelier-RZLBD-3