Виж 1към1

Огромно, синьо „О“ – нова жилищна сграда

Прочети още

Kъщата-пещера, вкопана в скалите на Серифос

къщата-пещера

Архитекти на къщата-пещера са гръцкото студио Mold Architects. Те създават една наистина различна къща, като я вграждат в скалист хълм на остров Серифос. А огромните стъклени отвори гледат направо към морето, подчертавайки усещането за необятност.

Главният архитект Илиана Керестеци проектира nCaved в уединено заливче в Средиземно море само на метри от морските скали.

Предизвикателството: да създаде къща, която максимално да се възползва от невероятните гледки, но и едновременно с това да е защитена от силни северни ветрове. Тези условности подтикват към решението къщата да се вкопае в пейзажа, вместо да се издига над земята. 

къщата

Гледката към морето е обрамчена от каменните стени, когато се спускате от най-горното ниво, а при изкачването, с усещането, че стълбите изплуват над стените, виждате само небето.

В клиновидната архитектура на nCaved спалните са разположени в тесния край в най-високата част по протежението на наклона. Останалите помещения и апартаментът за гости са на долните две нива.

Полегатият зелен покрив е пробит от редица закътани мини градини и открити тераси. Тези външни пространства позволяват на светлината и въздуха да достигнат до вкопаните етажи. Eдновремено с това осигуряват невероятна гледка от всяка част на къщата.

Строгата геометрия обаче се нарушава със завъртането на последната ос на решетката, което осигурява на жилищната площ по добър изглед навън.

къщата

Къщата е оградена от двете страни с каменни стени, които визуално я удължават по вертикала, свързвайки различните нива, за да насочат погледа нагоре към хоризонта.

„Използвахме правоъгълна решетка към склона, за да създадем триизмерна “шахматна дъска“ от твърди тела и кухини, които събират и в същото време изолират жилищните помещения“, казват архитектите.

За разлика от масивните каменни стени, хоризонталните отвори са изцяло остъклени, а плъзгащите врати се отварят напълно, за да открият изцяло къщата навън.

къщата

Каменните стени и дървената пергола акцентират на гледката.

Жилищните площи са изцяло скрити под земята и се виждат, само когато сте вътре.

Спалните, разположени в най-високата точка гледат едновременно към градината на задния двор и към морето, благодарение на остъклените плъзгащи се врати.

Външно стълбище свързва трите нива и осигурява достъп до главния вход, който се отваря към мецанин с изглед към дневната.

къщата

Мецанинът отвежда към жилищните площи.

В пещерите има “трудни пространства“, резултат от разкъсване и отстраняване на част от скалата. Именно това грубо усещане за естествена пещера беше това, което имахме за цел да пресъздадем с избора си на материали и цветове.“ разказват от Mold Architects.

къщата

Решетъчни перголи позволяват на слънчевата светлина да прониква във вътрешността, създавайки постоянно променящи се модели на светлини и светлосенки.

Вътрешно бетонно стълбище в центъра на къщата свързва нивото на спалнята с кухнята, трапезарията и жилищните части на най-долното ниво.

В единия край на “пещерата” с двойна височина е потънала дневна с бетонни пейки, покрити с възглавници.

Преходът от едно помещение в друго е като лъкатушене из лабиринтите на пещера.

къщата

Цялата кухня е облицована с дърво.

В другия край на къщата, зад кухнята, е разположена спалня на две нива с повдигнато легло и баня, до която се стига посредством стъпала. Интериорът е с каменни стени, бетонни тавани, дървена дограма и огледални повърхности. 

къщата

Скосени стени се простират отвъд остъклени отвори, за да подслонят прилежащите тераси.

Плъзгащите се врати, обграждащи кухнята и салона, могат да се отворят напълно, за да свържат интериора с голяма прилежаща тераса и огромен басейн с изглед към морето.

Стълбите, които се спускат надолу покрай ръба на басейна, осигуряват достъп до чакълеста тераса и самостоятелен апартамент за гости, разположен в най-ниската част на nCaved.

къщата

Снимки: Panagiotism Voumbakis; Yiorgis Yerolympos (източник: dezeen)

 

 

Вижте още: 

Еко ваканционна къща е вкопана в дюна

Нов проект за къща на бъдещето