Виж 1към1

ГЕРБ-СДС настоява за проверка на строителството на „Буджака“

Прочети още

Къщи под земята

Някога, много отдавна, хората потърсили убежище от природните стихии и дивите зверове и се устроили в пещерите.

cave 33

Рисунки от пещерата Шове в Южна Франция

Хилядолетия са минали от онези времена.  Човекът днес не само се чувства в безопасност, но си е и повярвал, че е господар на планетата. Строи небостъргачи, които функционират като живи организми, пълни басейни със сладка вода в пустините, обмисля дори да се засели на Марс, върти бизнес и любов в другия край на света, научил се е да лети високо в небето и да преплува океани, придвижва се по-бързо от най-бързите животни, а вълците и мечките отглежда в зоопарка и се храни с био-храни.

cave34

Разбира се, не всичко е толкова прекрасно, колкото изглежда. Запасите от чиста вода на планетата намаляват, дишаме по-малко кислород и повече изгорели газове, събираме тен в солариуми и се мажем с 50-ти фактор на слънце, всеки ден изчезват нови животински видове, а обратната страна на Луната ни е почти толкова близка, колкото човека от другата страна на стената или масата.

Все повече хора търсят изгубената връзка с природата и връщането ѝ в ежедневието си. И когато нямат пещера наоколо, си я създават. Дали това е крачка назад? Всъщност температурата дори на малка дълбочина под повърхността на земята е значително по-постоянна, което не е за подценяване, особено като се има предвид таксата „сградна инсталация“ на Топлофикация. Домът пещера позволява околната среда да бъде съхранен напълно или да претърпи съвсем леки изменения, а и не пречи на изгледа на съседите, без да им позволява да гледат вечерята в чиниите.

Няма да покажем развитието на пещерните жилища хронологично. Едва ли е и нужно. Но ще покажем едни от най-впечатляващите примери, без да имаме претенциите за изчерпателност. Приятно гледане! 🙂

caves (2)

Нотингам, Англия

caves (3)

Фест, Мисури

cave (33)

Исландия

cave (34)

Сакромонте, Испания

caves (17)

Кандован, Иран

caves (28)

Бекъм Крийк, Партенон, Арканзас

caves (16)

Хълмовете на Фафе, Португалия

caves (23)

Матмата, Тунис

caves (32)

Матмата, Тунис

caves (5)

Севиля, Испания

caves (7)

Bolton Eco House, Англия

caves (9)

Duna House, Atlantic Beach

caves (12)

Dune House, Atlantic Beach

caves (11)

Антипарос, Гърция

cave (36)

Brochs of Coigach, Шотландия

caves (13)

Матамата, Нова Зеландия

caves (22)

Матамата, Нова Зеландия

cave

Guadix, Испания

caves (27)

Глинена хижа в Аризона

cave (35)

Санторини, Гърция

caves (29)

Кападокия, Турция

caves (31)

Троа, Франция

caves (4)

Исландия