Виж 1към1

1към1 излиза в Коледна ваканция: Светли празници!

Прочети още

Катар похарчи 220 млрд. долара за Световното първенство по футбол – струваше ли си?

220 милиарда долара! Това е приблизителната (минимална) сума, която Катар похарчи през последните десет години в подготовка за Световното първенство по футбол, чийто финале гранде снощи поставиха отборите на Франция и Аржентина.

Меси и Мбапе. Снимка: FIFA

До последно изходът от надпреварата помежду им беше неясен. Макар мнозина да стискаха палци за Франция и невероятния Килиан Мбапе, отборът на Меси доказа, че заслужава повече купата. И си я взе!

Меси, отборът на Аржентина и Световната купа! Снимка: FIFA
Всеки милиард си заслужаваше!

Много се изговори за Световната купа, за избора на Катар за домакин на Мондиала, за времето, в което се проведе – „зимен“ прецедент в историята на футбола. И все пак – резултатът, зрелищните преживявания, впечатляващата архитектура и отличната инфраструктура, която азиатската държава успя да изгради за няколко години, доказаха, че всеки милиард си е струвал.

Разбира се, колко е точно похарчената сума, само можем да предполагаме. Но от Forbes припомнят, че макар правителствените служители никога да не са я потвърждавали, още през 2017 г. министърът на финансите на Катар каза, че страната харчи 500 милиона долара на седмица за инфраструктурни проекти – пътища, хотели, стадиони и модернизиране на летища, за да подготви страната да бъде домакин на най-голямото спортно събитие в света. Средствата, похарчени за Quatar World Cup 2022, по данни на изданието, са над 15 пъти повече от това, което Русия е похарчи за същото събитието през 2018 г. И няма да преувеличим, ако кажем, че това е една от най-големите капиталови кампании в човешката история.

Khalifa International Stadium. Снимка: Qatar 2022
Ahmad Bin Ali Stadium. Снимка: Qatar 2022

Между 6 и 10 милиарда долара е похарчила страната само за изграждането на осемте футболни стадиона, които домакинстваха 29-дневното съревнование.

През последните няколко години страната се превърна в интензивна строителна площадка. Хиляди работници, много от които от други страни, работеха денонощно, за да се сбъдне“ проектът на амбициозната страна, която по-рано Сеп Блатер определи като „твърде малка“. „Футболът и Световното първенство са твърде големи за нея“, заяви бившият президент на ФИФА преди месец за Tamedia.

Education City Stadium. Снимка: Qatar 2022

Дали Блатер и други „песимисти“ са били прави, времето и финансовият баланс, който тепърва предстои да бъде направен, ще покажат. Няма как да се съгласим обаче, че „твърде малка“ е точното определение за инвестираните от азитската държава между 6,5и 10 милиарда долара само за построяването на осемте стадиона за тазгодишното Световно първенство. Не малка сума е похарчена и за засадените в пустинята 9 200 дървета…

Al Janoub Stadium. Снимка: Qatar 2022
Устойчивост до най-малкия детайл.

Не можем да не признаем и устойчивия подход, на който властите заложиха, при изграждане на стадионите. Въпреки колосалните 84 000 тона стомана, които бяха използвани за стадионите (което е два пъти повече от количеството, използвано за строителството на най-високата сграда в света Burj Khalifa), страната има план след приключване на Световното части от стадионите да бъдат демонтирани и дарени на други страни. Прилежащите им сгради пък ще бъдат трансформирани в обществени пространства за училища, магазини, кафенета, спортни съоръжения и здравни клиники.

Al Thumama Stadium. Снимка: Qatar 2022

Дори култовият Стадион-974, построен от рециклирани транспортни контейнери, ще бъде напълно демонтиран и премахнат.

Stadium-974. Снимка: Qatar 2022
Lusail Stadium. Снимка: Qatar 2022
Al Bayt Stadium. Снимка: Qatar 2022
Честито на Аржентина! Честито на Франция и на Хърватия!
Снимка: FIFA
Снимка: FIFA
Снимка: FIFA
Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
07.03.2022

Първата сграда в света с форма на цифра почита Мондиал 2022

Сграда във формата на 2022 година празнува домакинството на Световното първенство по футбол, което предстои да се проведе в Катар […]

Прочети още
28.10.2022

С главата надолу – яка арт инсталация под открито небе за Мондиал 2022

Наближаващият Мондиал 2022 със сигурност е повод да обърнем внимание на новопостроените стадиони и съоръжения в Катар, но тази арт […]

Прочети още