Виж 1към1

Огромно, синьо „О“ – нова жилищна сграда

Прочети още

Казусът „Златен век“ – коментар на арх. Калинов и арх. Мирянов

Златен век

Сградата „Златен век” е имала разрешение за строеж до януари 2020 г. Извършеното строителство след тази дата е без строителни книжа и само то подлежи на премахване. Това обясни началникът на ДНСК арх. Влади Калинов в студиото на „Здравей, България” в отговор на въпроса „Какво предстои?“. И допълни, че става въпрос за един етаж и вертикалите над него.

На въпроса убеден ли е в своите юридически аргументи за решението на ДНСК, арх. Калинов „отговори“ като представи копие на документ, в който „самите „Артекс” определят датата, на която изтича тяхното разрешение за строеж, а именно – 11 януари 2020 г., т.е. 10 години след откриването на строителната площадка”. По думите му „Артекс инженеринг“ са били наясно, че ще има промени в Закона за устройство на територията, а на въпроса на водещите дали това означава, че законът е бил прокаран лобистки, защото са знаели как ще звучи още преди да е публикуван, шефът на ДНСК беше лаконичен: „Мога да кажа, че аз работя в сферата 30 години и по това време не знаех как ще звучи текста (за разлика от „Артекс“ б.ред.)

Калинов разясни още, че още от 1996 г. там е предвидено изграждането на 108-метрова сграда. „Още оттогава устройственият план е позволявал точно на това място да бъде изградена такава кула. Досега никой не е предприел никакви действия този план да бъде променен”, категоричен бе той.

Отговорът на арх. Пламен Мирянов, собственик на „Артекс Инженеринг“.

В отговор на коментарите в студиото, арх. Мирянов заяви, че „кой е прав, ще реши българският съд“. По думите му всички спорове, които се водят пред медиите и на протестите в момента, са „безпредметни“.

„Нашият апел е държавата да спазва закона така, както го правят гражданите. Работим 28 години и сме построили близо 100 обекта. Представете си една толкова голяма и сериозна компания как би могла да не го спазва?”, коментира риторично арх. Мирянов. И допълни: „Смятам, че специалистите като Калинов са подведени от съветници, които са недобросъвестни и некомпетентни”.

По думите на Мирянов те са си в правото и закона е на тяхна страна, което е ясно и от двете решения на Административния съд.

На въпрос на водещите били ли са наясно, че ще има промени в Закона за устройство на територията и откъде, Мирянов потвърди, че са знаели и са спазили закона, след като е бил обнародван.

снимки колаж: Нова ТВ

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
наредба МРРБ 21.06.2021

„Артекс“ на протест заради небостъргача „Златен век“ пред МРРБ

Строителната компания „Артекс инженеринг“ излезе на протест в защита на строителството на небостъргача „Златен век“ пред Министерството на регионалното развитие […]

Прочети още
ДНСК

ДНСК окончателно спря строежа на „Златен век“

На състоялия се преди минути брифинг в сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството във връзка с казуса „Златен […]

Прочети още