Керамичен дом съчетава традиция с цифрови технологии


Архитектът от Cloud 9 Енрик Руис-Гели наскоро разкри красив дизайн на дом в прекрасния испански район Коста Брава. Разположен върху селска земя с изглед към морето, куполният дом е експериментален прототип, който съчетава традиционни строителни техники с модерно цифрово и устойчиво производство.

Вила Stgilat Aiguablava е куполообразна структура, вдъхновена от традиционната средиземноморска архитектура, обикновено изпълнена с керамични облицовки, разтичащи се форми и обилна естествена светлина. За експерименталната вила Руис-Гели иске да комбинира всички тези аспекти като интерпретира местната традиционна система, известна като Volta Catalana.

С помощта на съвременното инженерство от фибростъкло, конструкцията е изградена с течащи сводести обеми, добавяйки движение и светлина към дизайна. Заоблените арки обаче представляват предизвикателство за занаятчята-керамик Тони Кумела, който е бил натоварен със създаването на керамично покритие, което ще позволи на дома да се слее с околностите.

Подобно на екстериора, интериорът на дома също е белязан от високи сводести тавани. Жилищната площ е потопена в естествена светлина благодарение на остъклени стени, които разкриват пейзажа към морето. Използвайки модерна версия на Volta Catalana, домът е енергийно ефективен. Естествената светлина и въздушен поток в цялата резиденция изолират интериора през зимата. Също така вътре е монтирана специална керамична част, за да се постигне силна изолационна акустика.

Експериментален павилион е отделен от основната къща с плувен басейн, който използва естествено филтрирана дъждовна вода. Подобен по стил на дома, иновативният павилион е проектиран в сътрудничество с престижния колеж по дизайн в Арт център Пасадена. Екипът е изградил тази конструкция с надуваеми кофражи, инжектирани с екологичен бетон. Този строителен метод придава на структурата своята органична форма, която според архитектите е вдъхновена от съществуващите борове, които обграждат комплекса.

източник: Inhabitat.com