Виж 1към1

5 отличителни признака на лошия лидер и какви рискове крие това?

Прочети още

Керемидена прегръдка: Архитекти обгърнаха новата си сграда с 20 000 керемиди

“Облечена” с 20 000 керемиди, Ngói Space на H&P Architects е нова пететажна многофункционална сграда във Виетнам. Проектът привлича вниманието с нестандартната си обвивка, която огражда цялата сграда, образувайки втора фасада. А резултатът – засенчени отворени пространства за разходка и релакс на всяко ниво.

Архитектурата на Ngói Space самите архитекти обясняват като аналогия на представата за дървото с неговите клони и листа, които се преплитат и разпръскват, образувайки различни нива за използване в короната му. В известен смисъл в проекта си метафорично разпознават и “домовете”, които прахората са обитавали – пещери с отделни камери, разположени на различни етажи.

Керемидите като фасада, не като покрив.

При оформянето на фасадата, архитектите от H&P решават да използват глинени керемиди, тъй като това е познат материал във виетнамския контекст. Освен това с проекта си се надяват да вдъхновят повторната употреба на тези „пълни с памет керемиди“, които често се считат за строителни отпадъци, след като старите къщи бъдат разрушени, за да се издигнат нови по-мащабни сгради на тяхното място.

В по-общ смисъл архитектурният проект за Ngói Space цели да насочи потребителите към темата за “устойчивото утре”. Именно чрез възможността за обръщане поглед назад към миналото, в което човекът да разпознае и преоткрие основните и скрити ценности на представата за пространството като място на обитание. И да използва тези ценности за създаване на сградите на бъдещето.

Снимки: H&P Architekcts / фотограф: Le Minh Hoang

В новата 5-етажна сграда в Ханой (Виетнам) са разположени изложбен център, двуетажно кафене, мултифункционално пространство за семинари и изцяло открита тераса с градина на покрива.

Снимки: H&P Architekcts / фотограф: Le Minh Hoang

Плочките са подредени под формата на триъгълници, създавайки втора, външна фасада на сградата. Така между двете фасади – керемедината и изцяло стъклената вътрешна фасада на сградата се обособява сенчесто пространство, където местните могат да се разходят или да се насладят на чаша кафе с приятели.

За Ngói Space, с обща площ от 510 кв.м, освен 20 000 керемиди, архитектите използват също бетон, стомана и стъкло.

Крайният резултат опрелено е интерсен – много студено на пръв поглед индустриално пространство, „стоплено“ обаче именно от тази керемидена „прегръдка“.

Керемидите намират приложение и в облицоването на стените в интериора.

Керемидите и тяхното различно приложение:

Керемидите са материал, познат на повечето виетнамци, но тук го използваме по необичаен начин – за изграждането на стени, вместо за покриването на покрива, за да постигнем търсения от нас различен ефект – и като отношение към пространството, и по отношение на микроклимата.

Снимки: H&P Architekcts / фотограф: Le Minh Hoang
„Устойчиво утре“

Продължаващата бърза урбанизация и увеличаващото се население водят до голямо търсене на повече терени за ново строителство на територията на цялата страна. Много бивши едноетажни къщи с керемидени покриви са разрушени, съборени, а керемидите от покривите им все още се приемат като строителен отпадък и не подлежат на повторна употреба.

Снимки: H&P Architekcts / фотограф: Le Minh Hoang

Снимки: H&P Architekcts / фотограф: Le Minh Hoang

Снимки: H&P Architekcts / фотограф: Le Minh Hoang

Снимки: H&P Architekcts / фотограф: Le Minh Hoang

Снимки: H&P Architekcts / фотограф: Le Minh Hoang

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
27.03.2021

Фабрика произвежда керемиди, които служат за убежище за птици

С 55% от населението на света, живеещо в градски райони, за птиците става все по-трудно да изграждат гнездата си. Ето защо можем […]

Прочети още
живот 21.03.2021

Алина Попова: живот извън матрицата

“Домът крепи и закриля човека, той е второ тяло за него.” Тези думи на учителя Дънов научих от Алина, с […]

Прочети още