Виж 1към1

5 отличителни признака на лошия лидер и какви рискове крие това?

Прочети още

Кирил Петков: На проекта за изграждане на правителствен комплекс в София тех парк трябва да бъде сложен край

Министерството на икономиката подготвя сигнал до прокуратурата за проекта „правителствен комплекс в София тех парк“. Това каза служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Днес Петков бе първият министър, който се включи в новата инициатива „Властта говори! Открито“. Рубриката предоставя възможност граждани и медии да задават въпроси на живо във фейсбук страницата на Министерския съвет, а членове на правителството ще отговарят.

„На проекта за изграждане на „правителствен комплекс в София тех парк“ трябва да бъде сложен край“. Това заяви министър Петков и уточни, че каквото зависи от него, ще го спре на момента, само трябва да се видят щетите за държавата да са минимални, „за да не плаща данъкоплатецът за поредната глупост“.

Големият въпрос за Кирил Петков е каква част от сумата можем да се върне обратно на държавата. „Аз бих се радвал целият аванс да се върне, фирмата вероятно ще каже, че трябва някаква част от средства за проектиране да й се платят“, каза още той.

Не мога да открия смислена причина защо този комплекс трябва да бъде издигнат.

„Не мога да открия смислена причина защо този комплекс трябва да бъде издигнат в момент, когато имаме толкова приоритети за нашите финанси. И тези приоритети да са в ползва на икономиката и в социална полза“, коментира още Петков. Според него идеята да се инвестират 190 млн. лв. в един небостъргач в София тех парк е „безумна“. Напомни, че сградата по дизайн е трябвало да бъде 90 000 квадратни метра, подчертавайки, че подобни примери е виждал само в Дубай. Подобни проекти могат да си позволят само държави с доста средства от нефтени продажби, лаконично коментира още Петков.

Възлагането на проекта – отново чрез „инхаус“

Министърът коментира като проблемен и начина на възлагане на проекта – чрез „инхаус“.

Отговаряйки на въпросите в платформата, самият той попита какво ще се случи със сградите в центъра. Тези, откъдето служителите на ведомствата по план е трябвало да се преместят след построяването на комплекса. По негово мнение е възможно да е имало и идея част от тях да се продадат и да има двойна печалба „за тези, които са си го мислили“.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
15.01.2021

„Визуални коридори” за защита на гледките на София към планините

София се развива динамично през последните години, което неизбежно променя нейния силует. Строителството на нови високи сгради поставя сериозни предизвикателства […]

Прочети още
15.07.2021

Топ 10 на най-скъпите имоти в София

Човек никога няма да бъде щастлив на мястото, което страстно иска да напусне. Не помня на кого е този цитат, […]

Прочети още