Класираха най-добрите университети в света


За четвърта поредна година Оксфорд е най-добрият университет според класацията Times Higher Education World University Rankings, съобщават от BBC.

За поредна година американските университети доминират в първите позиции на листата. След Оксфорд се нарежда Калифорнийският технологичен институт, а сред първите 10 университета 7 се намират в САЩ.  Това са Масачузетския технологичен институт, Принстън, Харвард, Йейл и Чикаго. От всички 200 заведения на челни места, 60 са за американските учебни заведения.

Останалите три места в челната десетка са за университетите във Великобритания. Там се намират Кеймбридж, който е на второ място, Станфорд и Имперският колеж Лондон.

Но според създателите на класацията, британските университети трудно поддържат позициите си и съвсем скоро Германия ще има повече топ позиции в Европа. От 2016 година насам университетите в топ 200, които се намират на Острова, са намалели. От 34 бройката им е станала 28. Университетите в Германия пък са с три повече – от 20 до 23.

Въпреки това „златният кръг“ Оксфорд, Кеймбридж, Лондон, продължава да е изключително успешен.

Азиатските университети също напредват, като Китай и Япония се представят доста добре в класацията. Но най-голям напредък имат учебните заведения в Иран, информира dnes.bg

Пълният списък включва 1300 университета от 92 страни и взима под внимание качеството на преподаване, обема и репутацията на научните изследвания, приходите от индустрията и международните връзки.

Единственият университет от България включен в класация е Софйския, но той се намира след 1000-то място.

източник: dnes.bg

снимка: shutterstock