Виж 1към1

Цветни нюанси на BUILDINSGTYLE 2023: с Recolorezzo и CoDesign

Прочети още

Кмет дари заплатата си за ремонт на крепост

крепорст

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански дари заплатата си за почистването и възстановяването на северната стена на Ямболската средновековна крепост, съобщиха от общинската администрация. С кметското възнаграждение ще бъдат покрити разходите за ползването на тежка техника при облагородяване на района около защитното съоръжение.

Тънеща в забрава и изоставена от дълги години, почистването и откриването на северната крепостна стена се реализира по инициатива на кмета, под наблюдението на археолога Явор Русев. Тя е част от знаменитата Ямболска крепост Дъбилин и е единственият оцелял до днес археологически паметник на територията на града от Средновековието. Обектът е обявен за културна ценност от национално значение.

Твърдината се намирала на важен кръстопът, свързващ Константинопол и Адрианопол с българската столица Търновград на север. А на запад – черноморските градове Анхиало и Месембрия с Боруй и Филипопол на запад. Тя е първата на Балканския полуостров, която оказва съпротива на османските завоеватели. А летописите свидетелстват, че е била и една от най-красивите между Стара планина и Адрианопол, днешен Одрин. За съжаление, по-голямата част от крепостта се намира под основите на Професионална техническа гимназия „Иван Райнов“ и съседните жилищни сгради в града и цялостното й разкриване е невъзможно.

„За мен и моя екип почистването и укрепването на северната стена на крепостта е една добра кауза. Ще се радвам, ако бъде подкрепена от жителите на Ямбол. Всеки, който има желание, може да помогне с финансови средства, техника или с труд. В Ямбол вече има такива примери. Сред тях са почистването и облагородяването на част от коритото на река Тунджа; ремонтът на ротондата на минералната баня и набирането на средства за построяване на паметник на Васил Левски“, коментира кметът Ревански.

колона 30.08.2021

Край Троян: Милиарна колона от 13 в. разкрива информация за пътната мрежа на Римската империя

При археологически разкопки на крепостта Состра край Троян е открита милиарна (пътна) колона в чест на император Траян Деций. Това […]

Прочети още
Минеков 08.06.2021

Минеков: При ремонта на Ларгото са изчезнали 4,5 милиона евро

На пресконференция, състояла се днес, служебният министър на културата проф. Велислав Минеков обяви, че близо 4,5 милиона евро са изчезнали […]

Прочети още