Виж 1към1

Ефирна кула с 99 плаващи острова е новата атракция в Южен Китай

Прочети още

Кметът на Плевен: Абсурдно е обходният път да засяга парк „Кайлъка“

кметът Спартански

Напредването на строителството на автомагистрала „Хемус” в участъка между Плевен и Ловеч поставя на дневен ред необходимостта от изграждане на обходен път на град Плевен. По него ще се извежда транзитният трафик. Но до момента, макар че въпросът се дискутира от години, няма постигнато съгласие между АПИ и местните власти.

На брифинг кметът на града Георг Спартански обясни, че от Агенция „Пътна инфраструктура“ има предложен разширен идеен проект за строителството на обходен път в два варианта. Път, който да преминава пред входа на парк „Кайлъка” /т. нар. „жълт” вариант/ и път, който преминава през полски имоти и полски пътища, общинска собственост /”син” вариант/. И към двата варианта обаче местната управа има резерви.

„Категоричен съм в мнението си, че е абсурдно обходният път да засяга по какъвто и да е начин парк „Кайлъка”, който е защитена местност“.

Това заяви кметът на града. „Споделих го на среща с областния управител Марио Тодоров и неговия заместник Ваня Савова. С голямо учудване по време на срещата разбрах, че предишният областен управител е изпратил до АПИ писмено становище за принципна подкрепа обходният път да минава през държавен имот. Т. е. той е дал одобрението си за т. нар. „жълт” вариант на Агенцията, който е крайно неприемлив за Община Плевен. Сигурен съм, че ще бъде отхвърлен и от съгражданите ни при обществено обсъждане“, допълни още Спартански.

По думите му предложеният от АПИ „син“ вариант е добър, но в края на трасето засяга градска зона, за да се включи в кръстовището при зала „Балканстрой“. А това е недопустимо и затова са нужни корекции. Неприемлив е и „жълтият вариант“, за който от Съюза на архитектите и Камарата на строителите също имат резерви, каза кметът.

Според Спартански съгласно приетия ОУП на града т. нар „син вариант“ на проекта може да бъде оптимизиран. След това – и одобрен за основа на работен проект. Общината е изпратила и писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството и АПИ с позиция защо изработените варианти са неприемливи. В писмото поставят и няколко въпроса – кога ще бъде изработен окончателен работен проект на обходния път; кога ще бъде осигурено финансиране от държавата; кога ще бъде избран изпълнител и кога реално ще започне изграждането?

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!