Виж 1към1

5 отличителни признака на лошия лидер и какви рискове крие това?

Прочети още

Кметът на Русе Пенчо Милков: Трудно преглътнахме наложените финансови корекции по проектите, но се справихме

Летище Русе

Интервю Светла АНТОНОВА

Господин Милков, вече година и половина сте кмет на Русе, какви бяха предизвикателствата пред които Ви се наложи да се изправите в този период от време?

Предизвикателствата бяха много. Основните бяха продължаване на започнатите дейности и недопускане на сътресения в живота на гражданите и в проектите,  които бяха започнати. Трябваше да стартираме работа по съвсем нови инфраструктурни проекти, които са големи и важни за града. Сред тях са ремонтите на бул. „Трети март“ и Сарайският мост, довършването на ремонта на Пантеона. Трябваше да завършим ремонта на кея, който вървеше със забавяне. Приключихме го точно 1 ден преди последният срок. Този проект беше изключително изпитание за нас. Русенци забелязаха много неща, които не бяха направени както трябва. В последствие ги отстранявахме.

Въпреки забавянията,  успяхме да получим средствата по проектите. Въпреки заплахите, че ще бъде спряно финансирането и какво ли още не. Започнаха и промените, които аз исках да настъпят в работата на Общината. На практика нещата бяха организирани така, че администрацията да няма собствени сили и средства за справяне с много комунални и битови въпроси. Кметът, излизайки от този кабинет, стигаше до частни фирми или държавни институции. Да, в много случаи това е така и няма нищо лошо. Общината не може да построи нов корпус на училище или басейн, или да построи продължение на кейовата стена, пътища. Но има неща, които можем да направим и сами.

Няма как да не Ви попитам за финансовите корекции по част от наследените проекти, които бяха наложени на Общината. Успяхте ли да коментирате този дефицит от няколко милиона лева?

Управляващите органи ни наложиха над 9 милиона лева корекции. Не на мен като кмет, а на всички русенци. Ние всички ги преглътнахме тежко тези 9 милиона лева, защото можеха да се насочат към други дейности. Справяме се, ще балансираме бюджета, но това е трудно, защото трябва да се откажеш от други неща, които си искал да направиш.

Защо в крайна сметка се стигна до тези финансови корекции?

Основният аргумент беше начинът, по който са проведени изборите на изпълнители, тоест, поръчките са били насочвани към определени фирми. Това не го казвам аз, а управляващите органи. Отделно от това Русе е от големите областни градове, които не получиха толкова много средства от Министерски съвет като например Бургас или Велико Търново. Русе за мен е недооценен от държавата. Не трябва да се забравя, че Русе се свързва с Дунава, с българите в Букурещ, в Тараклия. Според мен, държавата не трябва да изоставя този град. Нещо, което се е случвало в годините.

Не може кметът, който и да е той,  само със собствени сили и средства за превърне града в това което се е превърнал град в който цялата държава изсипва мед и мляко.

Надявам се след парламентарните избори, новите русенски депутати, които и да са те, да милеят за града и да привличат тук средства и инвеститори. Трябва да добавим и друго – новия период за привличане на европейски средства започна, но не са установени още правилата, по които ще получаваме средства по еврофондовете. Очаквам това да се случи едва в средата на следващата година, защото все още не знаем  как ще се кандидатства за тези евросредства.

До колкото разбирам, Вие искахте през тази година Общината да поеме част от комуналните дейности със собствени сили, за да се спестят средства?

Да, така е. Започнахме с назначаването на бригада, определихме бюджет и ред за ремонт в градини, ясли. През годината увеличих средствата за издръжка на „Комунални дейности“ за извършване на асфалтиране от тях, и намалих средствата към външни фирми. Така за първи път от много години нашето предприятие асфалтира улици, паркинги, алеи. Да, може да не са много, но съм горд с това което стана. Още повече, че беше направено на цени, които са доста по-ниски, от тези предлагани от външна фирма.

Изредихте доста проблеми, но кое все пак беше най-голямото предизвикателство за вас, откакто сте кмет на Русе?

Пандемията от COVID. Тя ни попречи да закупим необходимата техника, за да можем да разширим още работата на ОП „Комунални дейности“. Сега в новия бюджет за тази година сме предвидили необходимите средства за закупуване на тази техника. Промени ще има в Общинско предприятие „Паркстрой“, където закупихме 9 нови машини за миене на улиците с вода. За нея в момента се правят каптажи и сондажи, за да можем да мием с вода на по-ниски цени.

Нерегламентирано сметище

Не трябва да забравяме, че пред Русе тази година предстои тежък период със започване на ремонта на водопроводната мрежа от Водоснабдяване и канализация. С този проект ще се разкопае града, което ще доведе до повишаване на запрашеността на въздуха. И въпреки, че ние не сме възложител на ремонтите, ви уверявам, че ще има непрекъснат контрол върху дружеството. Няма да допуснем разкопаване на целия град, а ще изискваме това да става улица по улица, за да не се създават допълнителни проблеми с транспорта в Русе.

Споменахте за доста проекти, които вие наследихте от предишната администрация. Споменахте и за трудностите при изпълнението и завършването им. Какво е необходимо на един нов кмет, за да се справи с подобна ситуация?

Когато си тръгва един градоначалник, той не оставя наръчник на своя наследник как да се справи с проблемите. Казах много пъти, че избирането на кмет е избор на личност. Дали тя е професионално подготвена, енергична, силна и мотивирана да се справи с много проблеми, е въпрос на който точен отговор няма.

Почистване на нерегламентирано сметище

Никой няма стъклена топка, а кметът няма вълшебен пръстен,  с който да реши проблемите на града.

Аз виждах очевидните проблеми, за които има публични източници и за които съм мислел, че мога да се справя по по-добър начин. Имам определени виждания за това, че общината трябва да е искрена с хората. Всички ние сме общината. Средата е собственост на хората. Затова искам да се обединим заедно и да решим проблемите. Кметът единствено може да насочва средствата така, че да се промени средата, в която живеем към по-добро. Искам да си обичаме града. А това означава да го пазиш, а не да чупиш детската площадка. Даваме годишно по 250 000 лева за чистене на нерегламентирани сметища. Поставихме нови контейнери, но пак намираме боклуци около тях, вместо да се хвърлят на правилното място. Ние трябва да сме нетърпими към хората, които нарушават чистотата в нашия европейски град.

Един от най-големите проблеми на Русе остава чистотата на въздуха. Какво е по силите на администрацията, за да се справи с този проблем?

Проблемът с въздуха на Русе е, че хората на практика нямат ясна представа кои са точните замърсители. В публичното пространство се въртят няколко фирми, но яснота няма. Има хора, които смятат, че знаят кои са фирмите замърсители. Самите фирми пък казват, че не са те… Смятам, че проблема с въздуха обаче рефлектира върху много хора, дали да останат да живеят тук. За мен първото и основно нещо е да има станции, които да удостоверят дали в определените части на града въздуха е замърсен или не. Градът не е толкова голям. Когато станах кмет, заварих две станции за въздуха. Сега са четири, а отделно както знаете Общинския съвет даде съгласие да придобием за две години и да оборудваме още една пета, която ще бъде за органични замърсители.

Нова техника за миене на улиците

Искам да ви кажа и още нещо, което сме заявили на Регионалната екоинспекция. Ние, като администрация, ще даваме разрешения на всяко предприятие, което предлага да изгражда производство, което може да замърсява въздуха, само в случай, че то има собствена станция за въздух. Когато тези сертифицирани инсталации бъдат разположени в града ни, ще има ясна картина за състоянието на въздуха. Ще видим къде са замърсителите. Второ РИОСВ ще има основания да спре производството при доказано замърсяване. Защото кмета няма такова правомощие. Никой обаче няма да го направи без сертифицирани станции. Не допуснах голям химически завод в Русе.

Той ни беше изпратен от посолството в Египет. Изобщо не водихме разговори с тях. Защото русенци са чувствителни на темата „въздух“ и имат непоносимост към определени производства. Можехме да ги посрещнем и да им предоставим терен в Индустриален парк, но въпроса за изграждане на предприятие за тежка химия е недопустим за Русе. Поне на този етап и докато аз съм кмет.

Споменахте за проблема с незаконните сметища. Разрешим ли е според Вас той или Общината ще продължи да дава хиляди левове, за да чисти боклуци?

Да, разрешим е. Всичко е въпрос на настойчивост. Има места в града, където хората са свикнали, че отивайки с едно малко камионче, могат да си изхвърлят отпадъците. Това което направихме е да поставим камери в тези райони. Записите от тези камери решават много бързо  въпроса. Както хванахме единия от заводите, който изпуска миризми през нощта, така започнахме да хващаме и хора, които си изхвърлят боклука на неправилното място. Само за миналия месец сме санкционирали 29 души.

Снимките са готови, санкциите подготвени, а те ще постъпят в общинския бюджет. Ще продължим да разполагаме камери на тези места и да бъдем неотстъпвичи по отношение на този проблем. Искам обаче да призова  хората да пазят междублоковите си пространства чисти. Защо го казвам? Ще ви дам един пример. Има един голям блок в квартал „Чародейка“, от който се изхвърлят боклуци от балконите. Решили сме да облагородим този терен след като го почистим. Да направим там детска площадка. Искам да видя, дали тези хора ще хвърлят боклуците си там, където играят децата им.

Споменахте за намеренията си за тази година. Предстои приемане на новия бюджет на Общината. Какви ще бъдат акцентите в него?

Като начало рамката на новия бюджет ще бъде 160 милиона лева. Три неща ще ръководят нашето управление. Това е първия мандат от много години насам в който Общината усилва своите способности. Купуваме машини, назначаваме служители и работим със собствени средства. Ще повишим сигурността на русенци. През следващата година искам да има реално действащи общински полицаи, които заедно със звено КООРС (Контрол, охрана, обществен ред и сигурност) ще включим контрола на пешеходните зони и градския транспорт. С този бюджет ще се опитам да имаме първите шест такива. За пример ще ви дам Гюргево, където са 70 – по 1 на всеки 1000 жители. Русе е прекрасен и за да остават хората да живеят тук, сигурността им е от ключово значение особено за младите семейства. Искам да се борим с вандалските прояви.

Третото е  грижата за така често споменавания дух на русенци. Много хора говорят за духа на русенци. Общината не беше правила откупки на творби за Художествената галерия много отдавна. Започнахме да подкрепяме повече интелектуалците и духовния живот във всички сфери. Има няколко ключови неща в тазгодишния бюджет. Ще направим нещо,  което не е правено от десетилетия и това е цялостна концепция за почистване на селските дерета. Проблема се поставя години от всички кметове. Имаме три язовира. Ако се случи инцидент, това което виждаме на други места в страната, може да се случи и тук. Деретата трябва да се почистят. Затова отпускаме средства за това.

Станция въздух

Смятам да предложа на съветниците една процедура, която получава съгласието им, но не успява да стигне до финал. Това е изборът на обществен посредник. Искам да извадя активните хора от виртуалния свят и да ги вкарам в реалния. Да провокирам хората да не се задоволяват само с написването на един гневен пост в социалните мрежи. През тази година ще увеличим средствата по програма „Инвитро“.

Заложени са макар и не много средства за ветераните спортисти. През миналата година завършихме социалните ни жилища. Това е проект,  по който в тези жилища ще се настаняват хора с невисоки доходи, които работят в русенските фирми. Те ще плащат само режийни разходи. Тук съм разпоредил да се подготвят условията и да се предоставят на всички големи работодатели в града, за да могат да излъчат своите работници. В квартал ДЗС предвиждаме ново осветиление.

Ще бъдат завишени средствата за снегопочистване, тъй като сегашните не са достатъчни за чистене на целия град. Планираме цялостно почистване на Парка на възрожденците, преасфалтиране, почистване на гробниците и изграждане на нова детска площадка.  Планирани са повече средства за ремонт на детските площадки. Мъчно ми е, площадките се трошат масово, а в годините назад е направена огромна инвестиция за 200 нови площадки. Ще въведем електронния регистър на кучетата, защото когато дойдох имаше регистрирани само 10 кучета. Въпросът не е дали се плаща или не. Проблема е, че когато дворни кучета ухапят някого, а след това общината плаща десетки хиляди левове компенсации на пострадалите.

А как стои въпросът с бъдещото пръскане срещу комари. Това също е доста голям проблем през летните месеци.

Предвиждаме повече средства в борбата с комари и кърлежи в тазгодишния бюджет. Разпоредил съм да се включи задължително и пръскане със самолети. Втора поредна година сме активни в разговорите с Министерството на здравеопазването за пръскане по р. Дунав. Тази година за сега имаме устно потвърждение, че това ще се случи отново.

Възможно ли е да се направи отново координирано пръскане с Гюргево, защото в годините назад знаем, че това е доста по ефективно отколкото да се пръска само в единия или другия град.

Миналата година се направи. Имахме план и той се изпълни. Но колегите от Гюргево свършиха парите през месец юли. В Русе, след изчерпване на средствата фирмата пръска за своя сметка още три пъти. В Мартен и Сандрово също се пръска допълнително. Във всеки автомобил по време на пръскане има екоинспектор, който да контролира процеса и мисля, че това имаше добър ефект.

Русе е сред градовете с най-много зеленина. Как планирате да се грижите за нея.

През тази година ще увеличим средствата на Общинското предприятие „Паркстрой“. Купихме им нова техника, направихме прекрасен договор за зацветяване и градът трябва да блесне. Правят сондажни кладенци, за да може да се поливат растенията. Засаждането на едно дърво е като да оставиш бебе кученце само някъде. Ако не се грижим за тях ще умрат.

Няма как да се засегна темата с опазването на архитектурните паметници, които са като визитна картичка на Русе. Вече споменахте, че предстои и почистване на Паметника на Свободата. Ще има ли и обследване, тъй като се появиха информации, че има компрометирани участъци по него?

Обследвахме Паметника на Свободата още миналата година във връзка с данни, които получихме от реставратори. Статуята за щастие нито е нацепена нито е наклонена на една страна, каквито информации се появиха. Имаме обаче по-голям проблем. След мое възлагане, вече имаме регистър на сградите паметници на културата – какво е състоянието им и кои са техните собственици. Има много частни сгради паметници на културата, които са в лошо състояние. Обърнали сме се към всички тях да полагат необходимите грижи. Нека проявят ангажираност и ако като наследници не могат да ги поддържат, да ги продадат, защото наследствената им сграда ще падне. Русе ще загуби емблематична сграда, а те имот.

Изкоп спортна зала СУ „Васил Левски“

И за финал, Русе ще стане ли онази привлекателна туристическа дестинация за която всички казваме, че трябва да бъде?

Това трябва да се случи, със сигурност! Когато създавах своя екип избирах професионалисти точно за да се случи това. Русе има уникални възможности. Но хората не могат да дойдат да гледат само сгради. На Русе не е гледано като дестинация, която да предлага добър туристически продукт. Имаме планове и скоро ще можем да ги направим обществено достояние. Но пак казвам. -без държавна подкрепа за Северна България няма как да се случи.

 

Паметникът на свободата в център на Русе