Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

„Коджакафалията“ в Бургас – с нов STEM център за космически изследвания

Иновативен STEM център за космически изследвания отвори врати в едно от най-новите училища в Бургас – ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“.

На официалното откриване присъстваха Мария Габриел – комисарят на ЕС по иновации, научни изследвания, култура и образование, кметът Димитър Николов, началника на РУО – Бургас Петя Петрова, директорът на училището Михаил Ненов и преподаватели. А децата представиха своите досегашни проекти в областта на STEM (наука, технологии, инженеринг и математика), с които завоюваха редица национални и международни конкурси.

Иновативното пространство предоставя възможност за експериментална и практическа работа в областта на природните науки, роботиката и програмирането.

Те са обединени под шапката на новия предмет „Космически изследвания“, който екипът на училището разработва в сътрудничество с британския клон на Европейското бюро за космически образователни ресурси (ESERO) и с тренировъчния лагер на NASA в Измир, Турция, в който през лятото участваха учениците от 6. клас. Реализацията на училищния STEM център е по националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“.

В рамките на събитието еврокомисар Габриел представи пред възпитаниците на училището новия проект „Зелени пирати“.

Той е посветен на опазването на околната среда от замърсяване с микропластмаса. В проекта, който е част от инициативата „Хоризонт“ на ЕС и се координира от Аерокосмически център на Федерална република Германия, от българска страна участват експерти от БСУ; проф. д-р Севдалина Турманова – специалист по полимери от университета „Проф. д-р Асен Златаров“ и ръководител на регионалното представителство на БАН в Бургас, Институтът по океанология към БАН; ученици от ПГРЕ „Г. С. Раковски“ и ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“.

Колкото пъти прекрача прага на това училище, се убеждавам, че си струваха усилията за създаването му.

Това каза при откриването на центъра кметът Димитър Николов. „Даже съжалявам, че не увеличихме площта му, защото, както виждате, всеки сантиметър е изключително правилно усвоен в посока учебен процес. Наистина това училище е изключително активно, изключително енергично и аз благодаря на комисар Мария Габриел за формалното шефство, което указва. След компютрите, изкуствения интелект и роботите, следващото предизвикателство е Космосът. В тази материя трябва да влязат знаещи, подготвени деца, мотивирани. Няма значение от кое крайче на света, няма значение на кой континент са. Там се влиза с изключително сериозни знания, защото те са многопластови. Може би тук е моментът да запалим децата, защото след 10 години това ще бъде една активна реалност на нашето ежедневие и колкото повече български деца бъдат ангажирани към тази материя, толкова повече нашата малка нация ще бъде значима в голямото пространство на конкуренция и в партньорство с големите нации“, допълни Николов.

Снимки: Община Бургас

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
05.07.2022

Община Пловдив изготви наръчник за интериор на детски градини и училища

Община Пловдив представи разработен по нейно задание „Наръчник за подбор на финишни цветове и материали за интериорно оформяне на сгради за […]

Прочети още
19.09.2022

Материалните щети от бурята в Бургаско са огромни

Материалните щети от бурята, която вилня в Бургаска област около 17 часа в събота са огромни. Ураганен вятър със скорост […]

Прочети още