Кои компании в Европа намаляват работната си сила заради COVID-19?


Безработицата в Европа се увеличи поради кризата с COVID-19. Сред най-засегнатите са авиокомпаниите и автомобилния сектор, където бяха направени някои от най-големите съкращения на работни места.

Около 397 000 души в Европейския съюз са загубили работата си през април, сочат данни на статистическата агенция на ЕС, публикувани през юни.

Нивото на безработица в ЕС се повиши до 6,6% през април, като задмина рекорните за последните 12 години 6,4% за предходния месец. Данните на Евростат сочат, че това е най-големият ръст от няколко години.

Докато схемите на работа (пускането на работниците във временни отпуски и правителството да плащат процент от заплатите им) в цяла Европа помагат на някои да се предпазят от икономическото въздействие на COVID-19, други са по-малко доволни.

Ето нашия актуализиран списък на компании в Европа, които правят съкращаване на работни места заради – COVID-19.

Великобритания

British Petroleum (10 000 работни места)

Снимка: Pail Ellis

Британският петролен гигант British Petroleum обяви, че планира да съкрати 10 000 работни места в понеделник поради кризата с корона вируса. Тя намали глобалното търсене на петрол и от своя страна цените му.

В официален имейл изпълнителният директор Бернард Лууни потвърди съкращенията за работа, като заяви, че повечето ще бъдат направени тази година.

„Сега ще започнем процес, който ще види близо 10 000 души да напуснат BP – повечето до края на тази година.”, казва се в него.

„По-голямата част от засегнатите ще бъдат на работа в офис. Ние защитаваме фронтовата линия на компанията и, както винаги, даваме приоритет на безопасни и надеждни операции.“, съобщават от компанията.

Mulberry (25% от персонала)

Дори луксозната мода пострада сериозно от коронавируса. Mulberry, британската марка, известна със своите кожени стоки и скъпи чанти, заяви в понеделник, че ще съкрати 25% от персонала си в целия свят.

Очаква се, че повечето от съкращенията да бъдат във Великобритания, където работи по-голямата част от работниците.

British Airways (до 12 000 работни места)

British Airways обяви в края на април, че ще съкрати до 12 000 работни места от общо 42 000. Причината за това са пораженията, които коронавируса нанесе върху туризма.

Компанията майка на авиокомпанията, International Airlines Group (IAG), заяви, че е необходимо да се наложи „програма за преструктуриране и съкращаване“, докато търсенето на самолетни пътувания се върне на нивата преди коронавируса.

Загуба на работа може да възникне и в други авиокомпании на IAG, Iberia и Vueling в Испания и Aer Lingus в Ирландия, предупреди изпълнителният директор Уили Уолш.

EasyJet (около 4500 работни места)

Британската нискотарифна авиокомпания EasyJet също обяви, че ще съкрати работните места след коронавируса. Компанията заяви, че 30% от работната сила ще бъде намалена, което представлява около 4500 работни места.

Virgin Atlantic (3000 работни места)

Фирмата обяви, че ще съкрати над 3000 работни места във Великобритания и ще прекрати работата си на летището в Гетуик.

Ирландия

Ryanair (около 3000 работни места)

Снимка: Paul Faith

Бюджетната авиокомпания Ryanair заяви, че ще намали 15% от работната си сила в световен мащаб, което се равнява на 3000 работни места.

Главният изпълнителен директор Майкъл О’Лири намали заплащането с 50% за април и май и сега го удължи до края на март догодина. Той добави, че мерките са „минимумът, който ни е нужен само за да оцелеем през следващите 12 месеца”.

Франция

Renault (15 000 работни места)

Снимка: Francois Guillot

Френският автомобилен производител Renault обяви в края на май, че ще съкрати 15 000 работни места по целия свят. По този начин компанията се опитва да предотврати спад в продажбите на автомобили, които са се понижили още повече поради коронавирус.

4600 от тези работни места ще бъдат съкратени във Франция. Тази цифра обаче може да е по-ниска, тъй като Renault си осигури държавен заем от 5 млрд. евро и в замяна ще преструктурира фабриките си. Френският президент Емануел Макрон каза на служители в две фабрики на Renault, че бъдещето им е гарантирано.

Компанията, която е частично собственост на френското правителство, беше под натиск дори преди идването на COVID-19 и нанесе първата си загуба от десетилетие миналата година. Съкращението на работните места идва като част от плановете му да се сдобие с 2 млрд. евро спестявания през следващите три години.

Airbus (до 10 000 работни места)

Европейският производител на самолети заяви, че през май той може да съкрати до 10 000 работни места на фона на спада на коронавируса. Загубите на работа също могат да се разпрострят до завода в Обединеното кралство.

Airbus заяви през април, че ще намали броя на самолетите, които е построил с една трета, тъй като авиокомпаниите отменят или забавят поръчките, тъй като полетите са били основателни.

Германия

Tui (8000 работни места)

Снимка: Odd Andersen

Англо-германската туристическа фирма Tui обяви на 13 май, че ще съкрати 8 000 работни места по целия свят.

Във финансовия отчет за половин година той казва, че пандемията е „безспорно най-голямата криза, с която се е сблъсквала туристическата индустрия и Tui някога“.

През март на Tui беше отпуснат заем от 1,8 млрд. евро от германското правителство.

Thyssenkrupp (3000 работни места)

Индустриалният конгломерат Thyssenkrupp обяви на 25 март, че ще съкрати 3000 работни места вследствие на кризата с COVID-19.

Компанията, която прави асансьори и подводници, заяви, че е постигнала сделка с мощния германски съюз IG Metall за съкращаване на 2000 работни места през следващите три години и още 1000 до 2026 г.

Lufthansa (22 000 работни места)

Снимка: Christof Stache

Германската авиокомпания Lufthansa заяви, че на 11 юни ще съкрати 22 000 работни места поради резкия спад на пътуванията, причинени от коронавируса. Авиокомпанията заяви, че половината съкращенията ще бъдат в Германия.

Испания

Nissan (2800 работни места)

Снимка: Lluis Gene

Японският автомобилен производител обяви на 28 май, че ще затвори фабриката си в Барселона, в която работят около 2800 души.

Вследствие на това избухнаха протести, когато хората изгаряха гуми, за да се опитат да се борят за работата си.

От Nissan обаче заявиха, че коронавирусът е оказал натиск върху компанията и че ще се съсредоточат върху нейните пазари в Азия и Северна Америка.

Скандинавия

Scandinavia Airlines (5000 работни места)

Докато Scandinavia Airlines също обяви временни съкращения на работни места през март. Месец по-късно тя заявстана яснои, че 5000 работни места, които се равняват на почти половината от общия брой на служителите, ще загубят работата си за постоянно.

Компанията, която е част от собствеността на Швеция и Дания, заяви, че потенциалното намаляване на работната сила ще бъде разделено с приблизително 1900 позиции в Швеция, 1300 в Норвегия и 1700 в Дания.