Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Кои са най-добрите градове за живеене в света през 2022 г.?

Виена

Животът се връща към нормалното, но не навсякъде…

Ако заради политическата несигурност у нас, особено след гласувания вчера вот на недоверие към правителството, който най-вероятно ще постави отново България в позиция на „изкачване“ за промяната – която или каквато и да е тя, или пък поради друга причина обмисляте голяма стъпка – да се преместите да живеете на друго място, съветваме ви да помислите за дестинация от Западна Европа или Канада.

Списание „Икономист“ (Economist Intelligence Unit – EIU) току-що публикува годишната си класация за най-пригодните за живеене градове в света през 2022 г. А годишният глобален индекс на проучването представи някои интересни локации, наред с любопитни разлики в нареждането на градовете по света спрямо миналата година.

EIU класира общо 173 града по целия свят по различни фактори, включително здравеопазване, нива на престъпност, политическа стабилност, инфраструктура и достъп до зелени площи. А по-забележителното е, че в Топ 11 на класацията доминират като-най добри за живеене общо 6 европейски града.

На тази и заглавна снимки: Виена. Източници: Austria Info и AirBnB

И най-добър град за обитавене през 2022 г. е…

Големият победител тази година е Виена! Австрийската столица е класирана на първо място в списъка, което не би следвало да е голяма изненада, тъй като през 2018 и 2019 г. също беше първенец на класациите. Локдауните и пандемията през 2021 г. станаха причина експертите да заключат, че качеството на живот в европейските градове като цяло е спаднало значително. Затова начело тогава бе Оукланд, Нова Зеландия.

С отпадането на повечето ограничения от началото на тази година по света пък големите градове в Нова Зеландия, Австралия и Китай, които водеха в предходната класация, отново изгубиха преднината си за сметка на „добре ваксинираните градове“ в Европа и Канада.

Във Виена го наричат ​​Lebenskunst – изкуството да живееш добре – и сега, когато ресторантите и музеите в австрийската столица са отворени отново, това пак е идеалното място за практикуване на изкуството „живот“. За трети път през последните пет години Виена е начело в класацията ни. Градът предлага много възможности за култура и забавление, както и добра инфраструктура и цялостна стабилност“, мотивират резултатите от EIU.

столица
Копенхаген. Снимка: www.freepik.com

Кои са другите големи победители?

Както споменахме, европейските градове като цяло доминират с тазгодишния ранкинг, като шест от тях заемат първите единадесет позиции.

Така Копенхаген, който UNESCO пък избра за Световна столица на архитектурата за 2023 г., зае второ място в глобалния индекс на най-добрите градове за живеене по света. А Швейцария се нареди като единствената европейска страна в Топ 10 на класацията с два града – добре уреденият Цюрих зае третото място, а Женева – шестото.

Канада също се представя много добре – с три най-добри града за живеене – Калгари (4-то място), Ванкувър (5-то място) и Торонто (8-мо място).

Седмата позиция пък е за Франкфурт (Германия), а деветото място е за Амстердам. Осака (Япония) и Мелбърн (Австралия) допълват Топ 10 като двата града си поделят мястото.

„Градовете, които бяха начело в нашата класация преди пандемията, се възстановиха благодарение на своята стабилност, добра инфраструктура и услуги, както и приятни дейности за свободното време“, пишат от EIU.

най-добрите градове
Цюрих

Големите губещи:

Миналогодишният победител – Окланд от Нова Зеландия, определено е един от губещите градове тази година. След като през 2021 г. се нареди начело на класацията, сега не само загуби позицията си, но и изпадна от Топ 10, за да се нареди изненадващо на 34-то място.

Австралия също отбелязва известен спад. През 2021 г. градовете й Бризбейн, Аделаида и Пърт също бяха в Топ 10, докато сега заемат съответно 27-мо, 30-то и 32-ро място.

Мелбърн
Мелбърн

Колкото до Европа, прави впечатление, че от водещите места липсват две забележителни столици – Лондон и Париж. А причина за това се оказват увеличените разходи за живот, проблемите като задръстванията и високото ниво на престъпност. За Лондон влияние оказва и решението на Обединеното кралство да напусне Европейския съюз. Така двата града се класираха съответно на 23-то (Париж) и 27-мо (Лондон) място.

Тази година класирането на Лондон създава интересен прецедент с оглед на факта, че само преди 2 месеца в класацията Топ 30 на най-добрите градове за живеене през 2022 г. на Global Finance градът зае първата позиция. А предимството му осигуриха добрите показатели по отношение на културата, достъпността и растежа на населението.

Osaka
Осака. Снимка: GettyImages

На опашката на класацията:

Продължаващият глобален конфликт беше фактор номер едно, определящ кои държави се класират последни в списъка на EIU. Така Дамаск, Лагос и Триполи бяха оценени като трите най-малко подходящи за живеене места в света. А Киев изобщо не попадна в анализа поради продължаващата война в Украйна. За разлика от Москва и Санкт Петербург, които заеха 15-то и 13-то място.

Лондон
Качество на живот спрямо разходите за живот

По-рано този месец друга класация – на ECA International, представи списък с най-скъпите градове за живеене в света. В него Хонг Конг зае първото място, а Ню Йорк, Женева, Лондон и Токио допълниха Топ 5.

Любопитното е, че единственият град, който се появи както в индексите на ECA, така и на EIU, е Женева. Като класацията на най-скъпите градове се определя единствено от икономически фактори – среден наем, цена на газа и други, за разлика от рейтинга на EIU, който разглежда и културните забележителности и събития на даден град, развитие на инфраструктурата и общественият транспорт и др.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

театър 25.03.2022

Архитектурна разходка: 7 от най-красивите театри на Европа

На 27 март се чества Световния ден на театъра, чиято традиция стартира през 1962 г. по инициатива на Международния театрален […]

Прочети още
жилища 28.02.2022

Виена – европейската столица, която защитава модела „достъпни жилища“

От години австрийската столица е пример в световен мащаб в областта на субсидираното жилищно строителство. С различни форми на финансиране […]

Прочети още