Кой е градът с най-красивата коледна украса?


Лондон изпревари Виена в класацията за най-красива коледната украса на знаковите си улици. Тук това не е само каприз и туристически капан. В града през студените месеци се стъмва още в ранния следобед, не като при нас и в по-голямата част от Европа.

„Карнаби стрийт” в емблематичния централен квартал Сохо тази година е с декорация, вдъхновена от „Бохемска рапсодия” на „Куин”. Самият Браян Мей и Роджър Тейлър от легендарната британска група участваха в запалването на коледните светлини още на 21 октомври, заедно с актьорите от филма за бандата, който превзе България и света и се радва на рекорден боксофис в момента. Светлините остават за радост на туристите до началото на януари, така че ще радват посетителите не само за Коледа и Нова година.

Главната търговска „Оксфорд Стрийт” блести със сребристи и златисти светещи глобуси, които сякаш аха ще бъдат бутнати от покривите на класическите червени двуетажни автобуси, пъплещи успоредно с неизброимите тълпи, устремени към всеки от универсалните магазини от двете страни. Ако търсите картина на съвременно вавилонско стълпотворение, моля, заповядайте.

Една от най-прочутите преки на „Оксфорд” е „Ню Бонд Стрийт”, която прелива с бутиците си в „Бонд Стрйт” до „Пикадили”. Както подобава на подобна обетована земя на дизайна, над нея красиво се разполагат паунови пера, но от хиляди светещи лампички. Те се събират от двете страни към центъра на платното, над което пък се извисяват уникални светилници, наподобяващи канделабри, като отново елементите им са като от паунови пера. Истинска прелест! И намигане към всички претенции на хората и магазините по тази улица – всичките от хай по-хай.

Другата най-знаменита пряка на „Оксфорд” е „Риджънт Стрийт”. Над нея пък са опънати мрежи от светлини, които напомнят звездното небе над нас, което прочутите лондонски мъгли и облаци правят често невидими за жителите и гостите на британската столица. Ето какво е английско чувство за ирония и за хумор, претворено от електричество. Лампичките бяха запалени на 15 ноември, като Космическата тема, но не в златисто, а в синьо-лилаво, осветява южния бряг на Темза, любим за разходка на туристите и местните хора, независимо от сезона и ветровете. Идеята на дизайнерите е била коледната украса, запалена на 9 ноември, да хармонира на собствените декорации на прочутото Лондонско око – британския отговор на виенското колело и една от най-прочутите дестинации за посещение в уникалния град на реката. Турът наоколо си заслужава заради уличната храна от различни кътчета на света и Съркъс бара пред Роял Фестивал Хол с греяно вино и сайдери за феновете.

Източник: Новини Лондон