Виж 1към1

Едва 17% от работодателите не прилагат работа от разстояние

Прочети още

Кой иска последните километри от АМ Европа?

поръчка АМ "Европа" километри

Предстои изграждането на последните километри от трасето на автомагистрала Европа между ГКПП Калотина и Софийския околовръстен път. Цялото трасе е разделено на три части. В момента се работи по изграждане на 14,5-километровата отсечка от ГКПП „Калотина“ до Драгоман. А 17 километровият участък от Драгоман до Сливница е готов.

Предстои изграждането на последните 16,5 километра от трасето, за които Агенция пътна инфраструктура обяви обществена поръчка преди малко повече от месец.

Участъкът ще преминава по изцяло ново трасе. Той ще започва при с. Храбърско – при 32-ри км, ще преминава по нов терен на север от Божурище, между селата Волуяк и Мрамор и ще се влива в Северната скоростна тангента при пътния възел със Софийския околовръстен път – при 48-ми км. Трасето ще бъде с габарит 27 м – две ленти за движение в посока и аварийна лента. Ще има 10 големи съоръжения, от които 7 подлеза, включително подлез на ж.п. линията София – Драгоман, 2 моста и един виадукт. Ще бъдат изградени два пътни възела. Бъдещият п.в. „Костинброд“ ще свързва АМ „Европа“ с второкласния път II-81 София-Костинброд и с. Волуяк, а п.в. „Мрамор“ ще осигурява връзка на с. Мрамор с Калотина, Софийския околовръстен път и Северната скоростна тангента. Ще бъдат изградени пътни връзки при п.в. „Храбърско“, където автомагистралното трасе пресича първокласния път I-8 Сливница – София, както и при пресичането с общинския път SFО1400 в посока Костинброд.

От отворените от АПИ оферти става ясно, че 10 са фирмите – кандидати за работа по обществената поръчка за строителството на последния 16,5 км от автомагистралата.

Кандидати са: Консорциум СТРАБАГ СП ДЗЗД; ДЗЗД”Европа-2022”; ДЗЗД „СТРОИТЕЛ АМ ЕВРОПА“; ДЗЗД „ТАРГОМАН“; ВДХ АД (ДЗЗД ХИДРО-ВОД СТРОЙ, ВДХ АД и ХИДРОСТРОЙ АД); ДЗЗД „КОРИДОР ЗАПАД-ИЗТОК“, в което са: ДЖИ ПИ ГРУП АД и ИНЖСТРОЙИНЖЕНЕРИНГ ЕООД; ДЗЗД „АМ ЕВРОПА 2021“; ТРЕЙС ГРУП ХОЛД АД; Обединение „ГЕОКАРОПЪТ 2021“ ДЗЗД, с участници: ГЕОСТРОЙ АД, КАРО ТРЕЙДИНГ ООД и ПЪТСТРОЙ-92 АД и Грома Холд ЕООД.

За разлика от други обявявания, за момента от АПИ не са обявили официално финансовите параметри на нито една от фирмите кандидати. Предстои да стане ясно кой е печелившият за последните километри на автомагистралата, чийто проект се реализира по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

Вижте още: