Виж 1към1

1към1 излиза в Коледна ваканция: Светли празници!

Прочети още

Кокалянски Урвич вече е напълно достъпен за туристи

Крепостта Урвич край София е една от последните крепости на Второто българско царство, от края на XIV век.

В края на месец юли приключва първата фаза от проучванията, консервацията и социализацията на Кокалянски Урвич. Това съобщават от Националния исторически музей (НИМ).

Проектът „Цитаделата на Кокалянски Урвич“ се реализира с финансовата подкрепа на Дирекция „Култура“. Той отговаря напълно на приоритетите на СО за 2022 г. – да е свързан с разкриване, опазване и социализиране на недвижимото културно наследство на столицата.

Проектът даде възможност за получаване на нова информация относно историческото развитие на столицата, като част от многовековната българска култура, уточняват от НИМ.

„Любимото ми място в покрайнините на София“, допълва кметът на столицата Йорданка Фандъкова по време на личното си посещение на Кокалянски Урвич. Тя отбеляза, че наред с едно от най-големите праисторически селища в Европа „Слатина“, крепостта Урвич е от изключително значение за развитието на град София като конкурентноспособна община в областта на културния туризъм и образованието.

Пред екипа на археологическата експедиция Фандъкова обеща, че Столична община ще продължи да финансира проекти през Програма „Култура“. И посочи за пример разработеният и предложен от НИМ „Проект за консервация на археологическите структури на късносредновековен манастир около храм „Свети Пророк Илия“, в крепостта Кокалянски Урвич. 

„Градската археология е водеща за развитието на културния туризъм и преоткриването на столицата, представяйки събития от историята ни, записани в археологическите пластове, които трябва да бъдат запазени и показани на новите поколения. Чрез реализирането на проекта „Цитаделата на Кокалянски Урвич“ освен разкриването на нови научни данни за един от най-важните културно-исторически обекти в рамките на София, се осигурява и по-достъпна среда в околностите на столицата и любимо място за отдих на софиянци и техните гости“. Това съобщават още от НИМ.

В горещите летни дни крепостта Кокалянски Урвич предлага отлична възможност за прохладна разходка в планините Плана, Лозенска и Витоша, както и край разхлаждащите бързеи на река Искър

В рамките на археологически сезон 2022 г., бяха разкрити останки от втори християнски храм, чието функциониране се отнася към ХIV-ХVІІ век.

В руините на храма, наред със стотиците стенописни фрагменти бяха открити и много интересни находки. До тази година беше известен само един християнски храм, разположен в ниската част на укреплението. Неговото проучване започва през 1969 година от проф. Димитър Овчаров.

По обекта работят археолози от НИМ и Секция за средновековна археология на Националния археологически институт с музей при БАН. В археологическите проучвания участват студенти от Нов български университет, СУ „Св. Климент Охридски“, Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“ и Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“. Предвижда се да бъдат проведени серия от семинари на тема „Средновековно крепостно строителство – ландшафти и архитектурни похвати“. Планирани са и специализирани обучения за студенти по археология, история, реставрация и консервация.

Снимки: НИМ

Втората фаза на проучванията и дейностите на обекта ще продължат през месец октомври 2022 г. Отново по проект на НИМ с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
крепорст 07.09.2021

Кмет дари заплатата си за ремонт на крепост

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански дари заплатата си за почистването и възстановяването на северната стена на Ямболската средновековна крепост, […]

Прочети още
архитектурно наследство 16.06.2022

НИНКН стартира безплатни консултации за недвижимото културно наследство

Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) открива приемна за граждани, инвеститори, проектанти и главни архитекти на общини. Директорът арх. […]

Прочети още