Виж 1към1

Цветни нюанси на BUILDINSGTYLE 2023: с Recolorezzo и CoDesign

Прочети още

Коледна звезда – легенда за цветето на Святата нощ и как да се грижим за него

коледна звезда

Отглеждано още от древните ацтеки, в земите от другата страна на океана, цветето, познато у нас като „коледна звезда“, определено е най-популярното празнично цвете в Европа – жива коледна украса.

„Короната на Андите“, както я наричат в Чили и Перу, коледната звезда представлява малко тропическо дърво (Euphorbia pulcherrima), което в дивата природа може да достигне височина до 3,5 м с листа с размери от 15 до 20 см в диаметър.

Още от 14 век прицветниците на коледната звезда са използвани от ацтеките за създаване на пурпурна боя, а соковете ѝ – като лекарство за овладяване на треската. Червеното се приемало за символ на чистотата и непорочността, затова растението добива още по-широка популярност. Три века по-късно цветето е открито и от францисканските свещеници, които започват да го използват в годишното си шествие на Рождество Христово, фиестата на Санта Песебре.

Легендата за „цветето на Святата нощ“

Сред мексиканците и съседите им в Гватемала красивата коледна звезда е позната като „цветето на Святата нощ“ заради звездовидните му съцветия, символизиращи Витлеемската звезда.

Местна легенда разказва, че младо момиче и нейният брат донесли в църквата си букет от зелени листа от коледна звезда, които набрали по пътя като подарък за бебето Исус. А когато малката Мария ги положила при възстановката на сцената на Рождество Христово на Бъдни вечер в църквата, зелените листа внезапно се превърнали в яркочервени венчелистчета. Именно така цветето се сдобило с името си – коледна звезда.

коледна звезда

Пътят на коледната звезда до Европа

На нашия континент Euphorbia pulcherrima е позната от 1570-те години. Франсиско Ернандес, лекар на испанския крал Филип II, който прекарал известно време в Мезоамерика, изучавайки ботаника, пръв описва чудното цвете, растящо в изобилие в дивата природа. След което за кратко време то придобива изключителна популярност и в Европа. А днес е сред най-продаваните цветя на пазара. Около 32 милиона екземпляра се продават всяка година само в Германия, сочат данните от маркетинговата инициатива на европейските развъдчици на коледна звезда – Stars for Europe.

Както в отминалите времена, така и днес традиционното червено все още е любимият цвят на коледната звезда. Но тя се предлага и в други разновидности в широка гама от прекрасни цветове – от бяло, кремаво и жълто до нюанси на оранжево и розово.

коледна зезда

Как да се погрижите за коледната звезда, за да цъфти и през новата година?

Правилната грижа за цветето е от първостепенно значение, за да продължи да цъфти и да ви радва и след празниците. Не случайно има и репутацията на капризно растение… Затова се обърнахме за съвет към флортистие от Stars for Europe, според които, да си отглеждаш коледна звезда у дома съвсем не е невъзможно, стига да внимавате за няколко неща.

Температура

Не бихте рискували да изведете малко кученце на разходка по заснежените улици, без да го облечете в топли дрешки, нали?! На същия принцип би трябвало да се базира и отношението ви към поинсетиата, която ненавижда зимните температури. Златното правило за нея е да не я оставяте да изстива на студа. Необходимо е да ѝ осигурите минимум 15-22 градуса температури.

коледна звезда
Светлина и сянка

Не наказвайте растението да стои в сенчестия ъгъл на стаята. Коледните звезди предпочитат светлите места, а не пълна сянка. Обичайният съвет е да ги пазите от пряка слънчева светлина, за да предпазите листата им от изгаряне. За предпочитане е да я настаните в отоплявано помещение с умерена осветеност.

Поливане

Не бива да се поливат прекомерно и да се оставят във влажна и размекната почва. Това е пагубно за коледните звезди почти колкото излагането им на студа. Трябва да оставите почвата да започне да изсъхва, преди да полеете отново растението си, като внимавате да не прекалите с количеството вода. Прекомерното поливане може да доведе до появата на сива плесен и дори да ги направи уязвими за вредители като брашнени червеи и люспести насекоми.

Коледните звезди обичат влажните условия, така че ги поддържайте умерено овлажнени, ако са разположени в помещения, където централното отопление е на пълна мощност.

Подхранване

Оптималният ph диапазон на почвата, от която се нуждаят коледните звезди, е от 5,8 до 6,2. Затова се използват три части почва към една част субстрат. Така до корените може да достига повече кислород. Повечето коледни звезди не се нуждаят от презасаждане през зимата. Можете спокойно да оставите своята в саксията, в която сте я закупили.

Новозакупените коледни звезди не изискват торене през периода на цъфтеж, защото обикновено се продават в предварително наторена почва.

Обичат да бъдат подхранвани ежемесечно с тор с високо съдържание на калий и ниско съдържание на азот. Имайте предвид това, когато дойде време за торене. А също, ако искате да им се радвате по-дълго.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

16.12.2021

Викторианска къща от 19 век е готова да посрещне Коледа

Впечатляваща след своята реновация, тази красива къща от 19 век, е готова отново да посрещне Коледа през 21-ви. Елегантният й […]

Прочети още
мушкато 21.05.2021

Как да отгледаме мушкато? Наръчник за начинаещите градинари

Защо точно мушкато ли? Отговорът е лесен – ако и вие като някои от нас (без обаче да имаме предвид […]

Прочети още