Виж 1към1

1към1 излиза в лятна ваканция :)

Прочети още

Колективът и “Реките на София” са победител в Наградите на европейското наследство

Обявиха тазгодишните носители на “Наградите на европейското наследство” 2022 (European Heritage Award) на Europa Nostra към Европейска Комисия – European Commission. А сред тях са Колективът с проекта им „Реките на София“. Това е и единственият български проект с престижно отличие на 20-ото юбилейно издание на най-престижните европейски награди в областта на европейското наследство.

„Това е европейско признание за София и България! Искрено благодарим на всички замесени!!!“, коментираха новината за наградата от фондация Колективът.

С приза “Наградите на европейското наследство” са отличени общо 30 изключителни постижения вот 18 европейски наградени в пет категории.

„Реките на София“ е лауреат в категория „Ангажираност на гражданите и повишаване на осведомеността“.

„Чрез изскачащи архитектурни интервенции и културни и образователни събития тази инициатива направи изкуствените речни корита на София обществено достъпни пространства – за първи път от 80 години – и повиши тяхната видимост“, казват организаторите.

Официалната церемония по награждаването ще се проведе на 26 септември в Прага.

Домакин на бляскавото събитие ще бъдат европейският комисар Мария Габриел и изпълнителният президент на Europa Nostra – проф. д-р Херман Парцингер.

В отговор на обявяването на победителите за 2022 г., комисар Мария Габриел коментира: „Много от наградените инициативи демонстрират огромния интерес и ангажираност на младите хора към нашето наследство, нашата история и нашата културна идентичност, което е особено важно в тази Европейска година на младежта“.

„Тазгодишните носители на наградата са мощни примери за това как нашето наследство ни свързва отново с природата, помага за създаването на чувство за принадлежност и е неразделна градивна единица в разработването на кръговата икономика, която поддържа устойчив и приобщаващ начин на живот. Поздравявам тези изключителни победители – професионалисти и ентусиасти – за тяхната важна и похвална работа“, заяви на свой проф. д-р Херман Парцингер.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

Мартин Янков 31.05.2022

Арх. Мартин Янков: По примера на Давид и Голиат искаме с малкото камъче да направим голямата промяна

През последния месец една от големите и положителни за страната ни новини определено бе, че български проект е на една […]

Прочети още
22.06.2022

Библиотека в пещерата – новото лице на старата каменна кариера

Общоизвестен факт е, че в кариерите добивът на ресурси трае около 50 години, преди да бъдат изчерпани. И по “неписано […]

Прочети още