Виж 1към1

„Дървото на здравето“ – една история за добротворство от Бургас

Прочети още

Колко често трябва да косим тревата?

Малко неща се сравняват с красотата на добре поддържана морава. Вие също ще бъдете горди от постижението си, знаейки, че ежедневните ви грижи за тревни площи са довели до  положителните резултати. В допълнение, има ползи за околната среда и чистотата на въздуха.

Въпреки това, здравето на вашата поляна зависи отчасти от правилните техники за косене. Така че, ви представяме съветите на двама професионалисти в областта на грижите за тревни площи.

Колко често да косим?

Колко често трябва да косите тревата? „Много от нас са чували идеята за косене на тревата поне веднъж на седмица“, казва д-р Брад ДеБелс, директор по операциите в „Weed Man Lawn Care“. Като общо правило той казва, че всичко зависи от сезона и вида на трева. „Тревите от топлите сезони растат много по-бързо в средата на лятото, отколкото през пролетта или есента, докато прохладните треви растат по-високи през пролетта и есента, отколкото през лятото”, обяснява ДеБелс.“За да притежавата най-завидната поляна в квартала, трябва да косите тревата поне веднъж седмично на правилната височина.“

Колко ниско да се коси?

Правилната височина на косене е причина за известно объркване. „Повечето собственици си мислят, че ако режат тревата си приятно и ниско си купуват повече време, преди да им се наложи да косят отново”, обяснява Крис МакГиъри от „Lawn Doctor“. „Докато косенето на тревата правилно е един от най-лесните начини да се преборим с плевелите и болестите, много собственици стават жертва на косенето, което е твърде ниско, или „ скалпиране ”, което прави повече вреда, отколкото полза.“

 Но ако косенето на тревата я предпазва от плевелите и болестите, то не би ли следвало още по-късото косене да осигури по-висока степен на защита? Очевидно не. „Скалпирането може да има доста сериозни последици в резултат на отрязването на основни източници на енергия за тревите.“ Така че, когато косите, МакГиъри казва, че е важно да се обърне внимание на височината на тревата, за да се гарантира, че не се пречи на растежа. „Ще забележите, ако скалпирате вашата морава, когато тревата стане жълтеникава или загуби жизненост“, казва той.

Как да избегнем „скалпирането“?

За да избегне отслабване и други проблеми с тревата, МакГиъри препоръчва рязане на най-топлите сезонни треви до 3 см. и той казва, че повечето студени треви трябва да са високи 6 см. „Скалпирането може да се случи и в резултат на поддържането на косачката на най-ниската й настройка или с тъпо острие, така че не забравяйте да проверявате редовно оборудването си. Винаги е по-добре, просто да оставиш тревата да расте. 

Наблюдавайте

ДеБелс препоръчва никога да не се коси повече от една трета от листата. Например, ако желаната височина на тревата да е 7 см, трябва да косите тревата, преди да достигне височина от 11 см. ”Това означава, че може да се наложи да косите тревата на всеки четири до пет дни по време на пиковите сезони. „Ако косите повече от една трета от листата, спирате растежа, намалява и растежа на корена и може да остави изсъхнали краища“, обяснява ДеБелс.

Ако искате по-висока трева

Ако изберете по-високо ниво на косене, ДеБелс казва, че можете да предотвратите растежа на плевелите. „Естетиката и полезността са силни съображения при избора на височина на косене, но като цяло най-високата настройка на косачката е безопасно място“, казва той. Не искате обаче вашата тревна площ да е прекалено висока, за да не може да осигури покритие за различни вредители.

Наточете остриетата

Ефективността на вашата косачка за трева зависи от остротата на ножовете. „Когато се използват тъпи косачки за рязане, те намаляват по-малко тревата и я разкъсват повече”, обяснява ДеБелс. И това води до протриване на острието на листата, а ДеБелс предупреждава, че може да доведе до болести по тревата. „В зависимост от размера на вашата морава, трябва да обмислите за точене на косачките поне два пъти в годината.” Може да искате да добавите тази подробност към списъка за поддръжка на тревата.

Сменяйте начина на косене

Повторението е лошо нещо, що се отнася до косене. „Не забравяйте да сменяте модела си на косене всеки път, когато подрязвате тревата“, казва ДеБелс. „Бъдете креативни. Не създавайте един и същи шедьовър всеки път. Ако продължите да косите в същата посока или модел, ДеБелс предупреждава, че можете да създадете изтъняване и коловози, което можете да видите на снимката по-горе.

Източник: Freshome.com