Виж 1към1

Hörmann увеличава капацитета си в областта на системите за контрол на достъпа

Прочети още

Колко нови язовира ще построим за 10 години, ако за 30 не успяхме да построим два?

текст: Деница Митева

Отварям сайта на Министерски съвет, секция “новини” с дата 25.02.2021 г. и прочитам прессъобщение, че “Най-малко четири нови язовира ще бъдат изградени в страната през следващите 10 години”. С широко отворени очи прочитам и целия текст (не съм от тези, които се информират само по заглавията) и се убеждавам, че съм разбрала правилно.

Зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков “докладва на премиера Бойко Борисов”, че “четири нови язовира ще бъдат изградени през следващите 10 години в страната. Новината е съобщена по време на съвместната им проверка на строителството на язовир „Луда Янa” до Панагюрище.

Уау! Наистина ли ще се случи и как?!

Всъщност… колко нови язовира можем да построим за 10 години, ако за 30 не успяхме да построим два?

Язовир “Луда Яна” е язовирът, който трябваше да е напълно завършен през 2019 г. (или за 900 дни), а всъщност от 2018 до днес е готов на 30%. Същият язовир, който е започнат през далечната 1986 и през 2000 г. е бил замразен, заради липса на финансиране.

Рестарт на проекта кабинета Борисов даде през  2016 година и обяви, че очаква дори предсрочно да бъде завършен, още през 2018 г., за да осигури чаканото повече от 30 години непрекъснато водоснабдяване на живеещите в района. Пет години по-късно обаче, започнат при това с изградена частично язовирна стена и допълнителни съоръжения доста преди това, язовирът не е готов.

Друг язовир, при това първият и единствен (засега) завършен за последните 30 години  язовир в България е “Пловдивци”. А строителството му отнема почти 20 години. И макар напълно завършен, парадокс и тук има – до 2023 година (поне) няма да се ползва по предназначение. Днес язовирът захранва едно единствено село – Пловдивци, защото до градовете Мадан и Рудозем, които трябва да обслужва новият язовир, няма изграден водопровод. 26-километровият стоманен водопровод, положен през 1985-1988 г. отдавна е негоден и не подлежи на ремонт, а заложеният срок за рехабилитацията му до Мадан е краят на 2023 г. (най-рано).

За последните три десетилетия, третия язовир, по който се работи е “Студена”. При това само рехабилитация, започнала през 2017 г. Същата, по време на която Перник остана без вода, заради което пък отмениха “Сурва” и накрая – местна певица се вдъхнови и изпя “Перник нема вOда”.

За трите проекта пари даде Световната банка. Над 100 милиона, от които малко повече от половината бяха за язовир “Луда Яна”. Кредитната линия на заема обаче изтече в края на миналата година, а язовир още няма.

язовир

Язовир „Пловдивци“. Снимка: 1към1

 

Няма да можем да използваме и средствата, които не сме усвоили.

За забавянето още през 2018 г. Петя Аврамова обясни, че причините са комплексни – както продължителни периоди на лошо време, заради което строителството не е било възможно, така и затруднения с осигуряване на техника и персонал, и проблеми в консорциума “Щрабаг – Станилов”. Последната – фирма “Станилов”, от доста време “не е в играта”.

Всъщност, “Станилов” обяви несъстоятелност и беше придобита от пряк конкурент преди окончателния й фалит. Като причини за “лошия късмет” са известни именно поръчката за язовира и голям обект в Ливан, който окончателно доведе дружеството до крах. В ливанския проект то се включва като подизпълнител (на консорциум между кувейтска и две турски фирми) на подземни работи (тунели, водни кули и шахти) по проект „Конвейер 800“ за хидроземеделско развитие.

 

Заради лоши геоложки проучвания обаче и не добро предварително проектиране, запознати споделят, че прокопавания от българската фирма тунел на два пъти се е срутил, затрупвайки милиони под формата на техника.

 

Така изпълнителят “изпада” в несъстоятелност. На този “аут” се отдава и причината, че повече от година проектът за язовира до Панагюрище е на пауза.

Сега, съдейки по посещението на премиера и зам.-министърът, има нов рестарт. Никой обаче не е сигурен (при това съвсем ясно защо) кога ще бъде напълно готов язовир “Луда Яна”. За сметка на това, от кабинета обещават “Най-малко четири нови язовира да бъдат изградени в страната през следващите 10 години”. А за нас остава предизвикателството да открием отговора на “Колко нови язовира ще построим за 10 години, ако за 30 не успяхме да построим два?”.

 

П.П. Тези дни  в 1kam1.com писахме за технологичния град на бъдещето, който Toyota започват да строят и ми хрумна – тези хора знаят ли как се строи язовир и колко време и средства са нужни, та са се захванали с цял град, при това с пътна инфраструктура на три нива…!?