Виж 1към1

Hörmann увеличава капацитета си в областта на системите за контрол на достъпа

Прочети още

Колко ще струва идейният проект за изправянето на Присовските завои?

завои Провадия

Още един дългоочакван проект – за ремонт на опасните Присовски завои край Велико Търново, прави малка крачка напред към реализацията си.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) отвориха ценовите предложения на кандидатите за изработването на разширен идеен проект с извършването на пълни инженерно-геоложки проучвания и ПУП за изграждането на около 2,5 км ново трасе на път I-5 Велико Търново – Габрово /от км 105+430 до км 107+900/. Отсечката, позната като Присовски завои, e от южния вход на Велико Търново до началото на обходния път на Дебелец. По нея преминава трафикът от проходите „Шипка“ и „Република“ в посока София, Варна и Русе.

Според предложените оферти, тази част от реализацията на проекта ще струва най-малко 247 100 лева, но може да стигне и 373 000 лева без ДДС, в зависимост от това коя фирма бъде избрана да я изпълни.

Срокът за изпълнението на обществената поръчка е 100 календарни дни. Изпълнителят ще трябва да изработи разширен идеен проект за ново трасе, с вариантни решения, да извърши пълни инженерно-геоложки проучвания и да изработи Подробен устройствен план.

Въз основа на одобрения идеен проект след това ще може да се възложи изработването на технически проект, а след това и строителство на трасето.

В момента участъкът е с няколко последователни обратни криви с малък радиус. Затова при шофиране с несъобразена скорост е възможно напускане на пътното платно. С изместването на първокласния път в района на Присовските завои ще се обезопаси отсечката. Ще се осигури и безконфликтно преминаване на транзитния и местен транспортен поток, съобщават от АПИ.

Предвижда се съществуващото трасе на първокласния път да остане дублиращо. А по него да преминава трафикът към промишлената южна зона на Велико Търново.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
мост 14.07.2022

С обществена поръчка ще изграждат ново трасе на Присовските завои

Присовските завои край Велико Търново ще се обезопасят Областно пътно управление – Велико Търново обяви обществена поръчка изработване на разширен […]

Прочети още
17.11.2021

За бретцела, асфалта и цената на… баницата!

Чудни неща се случват по нашите земи и села, понякога, наистина чудни… А „асфалтовият бретцел“ във видинското село Дреновец е […]

Прочети още