Колко време от живота си прекарваме в домакинска работа?


Ако чувствате, че домакинската работа никога не свършва, то усещането ви е правилно. Според проучване, проведено от Mulberrys Garment Care, американците смятат, че прекарват около 100 дни от живота си (около час седмично), почиствайки дома си. В действителност обаче часовете са много повече.

Интересното е, че в зависимост къде живеете, мисленето за това колко дълго прекарвате в чистене на къщата си се променя. Жителите на Хаваите, смятат че харчат около 138 часа в чистене, което вероятно ги прави хората с  най-чистите домове в страната.

Жителите на Мисисипи, от друга страна, твърдят, че посвещават само 122 дни от живота си, за да поддържат домовете си безупречни. Очевидно те или са усвоили изкуството да поддържат подреден дом без много усилия, или са решили, че има известна истина в популярната поговорка „чистата къща е знак за пропилян живот“.

Но когато разбиете времето, което хората казват, че прекарват в изпълнение различни задачи спрямо колко време смятат, че прекарват в почистване общо, сметката не излиза.

Например, когато става въпрос за подреждането, повечето хора са склонни да се съсредоточат върху две задачи: прахосмучене и почистване на банята. И двете места отнемат еднакво време, открадвайки половин час седмично или 61 до 69 дни от живота ни.

Горното обаче не е нищо в сравнение с това колко дълго хората казват, че посвещават на миенето на съдовете. Дори и с помощта на съдомиялни, повечето участници в проучването преценяват, че прекарват пет часа и половина в седмицата в оправяне на чинии. Това означава 722 дни в миене, ако живеете на Хаваи, и 643 дни, ако пребивавате в Мисисипи.

Освен това над една трета от анкетираните почистват хладилника си веднъж месечно (по-малко от 2% от участниците пренебрегват напълно хладилника си), а почти половината от участниците перат чаршафите си веднъж седмично (само 4,5% от участниците са признали, че спят на мръсни чаршафи). Също така една трета от анкетираните хвърлят кърпите си в пералнята след като ги използват само веднъж или два пъти (само 3% от анкетираните използват една и съща кърпа повече от десет пъти).

Като цяло повечето от нас посвещават огромна част от живота си на скучни домашни работи, обикновено много повече време, отколкото си мислим.

Ако сте във Великобритания, новините са още по-лоши. Според  London Cleaning System, голяма британска фирма за почистване, средният британец прекарва два пъти повече време в прахосмучене (116 дни) и почистване на банята (118 дни), отколкото техните американски колеги.

А Вие какво смятате? Колко време мислите, че прекарвате в чистене на къщата всеки месец?

Източник: apartmenttherapy.com