Kомпания прави паркове от пластмасови отпадъци


Замърсяването с пластмаса е проблем в световен мащаб. Това са купчини пластмасови отпадъци по крайбрежията, по пътищата, в сметищата и плаващи във водните пътища. Екологични компании търсят начини да почистят света като същевременно търсят методи за рециклиране на пластмасовите отпадъци в други продукти. Холандската компания RIF (Recycled Island Foundation) иска да намери едно решение и за двата проблема: капани за боклуци.


Според уебсайта на RIF, мотивацията за проекта идва от познанието, че водните пътища са част от глобална екосистема. „Пластмасата замърсява нашите морета и океани и има пряко и смъртоносно въздействие върху морския живот“, заявяват от фондацията. „Хиляди птици, тюлени, костенурки, китове и други морски животни са мъртви всяка година в следствие на поглъщане на пластмаса или задушаването с нея. След разграждането на пластмасата на по-малки частици, тя навлиза и в хранителната верига на човека.“

Знаейки, че по-голямата част от пластмасовото замърсяване в океана идва от реки, които водят към морето, RIF са решили да спрат пластмасовите отпадъци, преди да има възможност да стигнат дотам. Капаните за боклуци, измислени от фондацията са с подходящо име. Направени от самата рециклирана пластмаса, капаните филтрират водата, събират пластмасата и я спират да пътува по-далеч по течението. След това събраната пластмаса се използва за изграждане на плаващи паркове, предмети за сядане, строителни материали и още повече капани за боклуци.

Пасивният дизайн на капана за боклуци му позволява да плава по реката или пристанището, улавяйки пластмаса, която влиза вътре в капана. Системата не разчита на никакъв източник на енергия. След като се запълни, капана се изпразва и използваемата пластмаса се сортира. След това пластмасата се насочва към фабриката, където се превръща в най-различни продукти. Този кръговрат позволява на компанията да събира материали, да почиства реките и да прави продукти без отпадъци и с минимални разходи.


RIF от известно време са заети със събирането на пластмаса от местните водни пътища. Преди повече от една година са открили прототип в Ротердам, Холандия, наречен Рециклирания Парк. Този плаващ парк е направен изцяло от рециклирана пластмаса, събрана от близката река Мюз. Първоначалният прототип на парка е за пример как рециклираната пластмаса може да се използва за възпроизвеждането на морската екосистема, завършена със живи растения над и под водата, които правят местообитанията за животни като охлюви, червеи, ларви, бръмбари и риби.

Това, което е започнало като местно движение вече става международно. Нови капани за боклуци се произвеждат за справяне с речните отпадъци по целия свят. Белгия и Индонезия са били първите държави, възприели подхода на RIF, а организацията вече подготвя подобни проекти във Виетнам, Франция, Филипините, Бразилия и други държави. Като пример за това как работи механизмът, един капан за боклуци в Белгия се изпразва два пъти седмично, а средното количество събрани отпадъци е 1,5 кубически метра на месец.

RIF сега си сътрудничи с международни компании и новатори, за да превърне пластмасата в траен и лесен за сглобяване материал за строителство. Също така, фондацията разглежда големи мащабни опции за 3D принтиране, използвайки морската пластмаса. Например, компанията предлага дивани по поръчка направени изцяло от събрана морска пластмаса, която е с 3D принтирана форма.

RIF е приложила и образователна програма, която включва начини за намаляване на потреблението на пластмаса, информация за правилните техники за рециклиране и възможност за участие в усилията за почистване. Надяват се да продължат да вдъхновяват и да повишават осведомеността за проблема като посещават училища и организират мероприятия в общността.

Източник: www.inhabitat.com

Снимки: Recycled Island Foundation