Комплекс посветен на ФК Бешикташ ЖК спечели международна награда


BJK No1903, проектиран от истанбулската фирма Elips Design & Architecture отразява духа на футболния клуб Бешикташ ЖК и бе награден като „Най-добър международен проект със смесена употреба“ за 2018 г. Отличието бе получено от Международните награди за недвижими имоти.

Проектът BJK No1903, спечелил наградата за смесен проект на Elips Design & Architecture, се намира в Истанбул. Архитектите започнали да работят за проекта с цел да осигурят висококачествено съоръжение, което да отразява духа на дългогодишния ФК Бешикташ ЖК, основан през 1903 г. и да бъде отворен за обществено ползване. Проектът разполага с 4600 м² открита площ и 3600 м² затворена площ.

Ресторант BOLD, който има обща площ от 790 m² на първия етаж, се различава с различна атмосфера, която включва голям бар, камина с удобни кожени столове, дървени и мраморни маси

 

Elips Design & Architecture подчертава, че архитектурната идентичност на сградата е било ръководство за създаване на пространства според нуждите на клиентите. Екипът е имал за цел да осигури максимален обем и дневна светлина при създаването на модерни пространства с асиметрични и различни ъгли.

Фитнес клубът, който разполага с обща площ от 1100 м², включва фитнес зала и пилатес студио със сауна, парна баня, стаи за релакс и масаж, закрит басейн, открит басейн и детски басейн. Фитнес секцията с лице към предната фасада има тераса, която е замаскирана с подпорна стена чрез ландшафтен дизайн, оформен под различни ъгли на терасата.

Elips Design & Architecture създава различни пространствени детайли използвайки материали като мрамор, паркет, плочки, епоксидна смола, керамика, огледало, дърво, месинг, тапети, покритие от тъкани, акустични панели, неръждаема стомана, стъкло в интериора. Те са проектирали всеки ъгъл на съоръжението по различен начин, за да предотвратят смущаващия ефект на всички технически детайли и оборудване върху естетиката на пространството.

Както външните, така и вътрешните пространства на сградата имат общ език за осигуряване на интегрирано жилищно пространство. Всички детайли, от рамката на камината до осветителните тела, от цветни предмети до пейки, от главния вход до стенните покрития, са проектирани индивидуално. Картините по стените са рисувани от художник по начин, който отразява идентичността на пространството.


Освен от главния вход и рецепция, Casual Restaurant, който разполага с голяма тераса с детска площадка с лице към фасадата, The Eagle House салон, който е предназначен за членовете и мениджърите на конгреса на BJK с тераса към задната фасада Главната кухня, складовете и клиентите и персонала са разположени на партерния етаж на сградата. Въпреки че всяко пространство, проектирано самостоятелно с различни материали, Elips Design & Architecture е успяло да осигури взаимен подход на проектиране в общия принцип на дизайна.

Elips Design & Architecture  следва същия дизайнерски подход и каталог на материалите,  вдъхновен от цветовете на футболния клуб. Външната площ е около 4600 m² и се планира да бъде използвана за различни цели като сватби, тържества и кино на открито. Сградата разполага с два входа, две охранителни сгради и паркинг с капацитет за 60 автомобила.