Комунистически паметник става на образователен център


Комунистическият паметник на Албания – пирамидата в Тирана най-накрая ще бъде възстановена и ремонтирана, след години разпад. MVRDV официално представи проекти за превръщане на пирамидалната структура в голям център за „зелено“ технологично образование. Пирамидата ще бъде отворена към околността и ще бъде изпълнена с естествена светлина и зеленина, което в крайна сметка ще направи интериора по-приветлив за обществеността.

Разположена в центъра на града, пирамидата в Тирана първоначално е служила като музей, почитащ наследството на Енвер Ходжа – дългогодишният лидер на комунистическа Албания. След разпадането на комунизма през 1991 г. бетонният комунистически паметник бе използван за различни цели – от нощен клуб до база на НАТО по време на Косовската война. През последните години много хора призоваха за събаряне на пирамидата, което породи спорове сред архитектите и по-голямата част от населението, много от които бяха развили привързаност към паметника, въпреки все по-грозния външен вид.

Вместо да унищожи уникалната структура, MVRDV се стреми да запази сградата и да я направи по-достъпна. „Въпреки че в миналото имаше планове тази монументална сграда да се превърне в национален театър, това никога не се реализира, което остави тази фантастична сграда в развалини повече от десетилетие“, казва Уини Маас, съосновател на MVRDV. „Това е символ на много албанци. За по-старото поколение това е спомен за културните събития по време на комунистическо време, защото за последното поколение то стана място за празнуване на новата ера. Ще го отворим за околността като структура в парка, която може да бъде населена от хора, дървета и места за съвместна работа. Ще направим гредите достъпни и безопасни, за да можем да се качим на върха и да отпразнуваме структурата с изгледи към град Тирана. Създаваме един обитаем паметник. “

В допълнение към естествената светлина, архитектите ще сложат и много зеленина. Екипът също така ще направи фасадния покрив, популярен терен за млади хора, официално достъпен за всички посетители. Проектът е планиран за завършване през 2019 година.