Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Копенхаген е избран за Световна столица на архитектурата за 2023 г.

столица

Копенхаген е избран за Световна столица на архитектурата за 2023 г. Това обяви лично генералният на ЮНЕСКО Одри Азулай. Решението е взето в резултат на препоръка от Международния съюз на архитектите (UIA).

Организацията има задачата да излъчва на всеки три години градовете домакини на Световния конгрес на Международния съюз на архитектите (МСА) като Световни столици на архитектурата. Ангажиментът е част от споразумение за партньорство, сключено между ЮНЕСКО и МСА през 2018 г.

„Световна столица на архитектурата“ има за цел да подчертае ключовата роля на архитектурата, градоустройството и културата при оформянето на градската идентичност и устойчивото градско развитие.

На всеки три години градът, определен за Световна столица на архитектурата, се превръща в глобален форум на дискусиите по съвременно градско планиране и архитектурните въпроси.

За първа архитектурна столица бе избран Рио де Жанейро. Градът, според Азулай, е постигнал голям успех, подчертавайки важната роля на градското планиране, особено в контекста на пандемията. Надеждите й са, че Копенхаген ще успее да надгради постигнатото. Включително и в представянето на начина, „по който архитектурата и културата могат да отговорят на предизвикателствата на нашето време, особено в областта на околната среда“.

Като световна столица на архитектурата за 2023 г. Копенхаген ще бъде домакин на поредица от големи събития и програми на тема „Устойчиви бъдеща – не оставяйте никой зад себе си“.

В сътрудничество с Датската асоциация на архитектите и скандинавски професионални организации, общината ще проучи как архитектурата и градският дизайн допринасят за постигането на 17-те цели на ООН за устойчиво развитие.

След Копенхаген през 2023 г., претенденти за следваща Световна архитектурна столица през 2026 г. са градовете Барселона и Пекин. А официалният избор ще бъде направен по-късно тази година.

снимка: Копенхаген/freepik

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
Ливърпул 22.07.2021

Ливърпул вече не е защитен обект на ЮНЕСКО. Причината – модерното строителство

Ливърпул вече не е част от списъка на ЮНЕСКО със защитени обекти на световното културно наследство. На 44-ото си заседание, […]

Прочети още
14.03.2018

Ръчно изработени плаващи острови завладяват Копенхаген

Малкият дървен остров, който плава в пристанището на Копенхаген, дава живот и събужда интерес към водите на града. Австралийският архитект […]

Прочети още