Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

Корейци строят още два завода в Европа

завода

SK IE Technology разширява производството на сепаратори с още два нови завода в Европа. Дъщерната компания на южнокорейския производител на акумулаторни клетки SK Innovation отново избра Полша. В страната компанията вече изгражда два нови завода, а строителството на следващите два се очаква да започне още през есента на тази година.

Сепараторите, използвани в производството на батерии за електрически автомобили, са ключов компонент, пряко свързан с безопасността и работата на литиево-йонните батерии и представлява около 15% до 20% от разходите за производството им. А бързият растеж на пазара на литиево-йонни батерии (LiBS) накара SK IE Technology да увеличи инвестициите, пише корейският сайт businesskorea.co.kr.

Промишлените експерти прогнозират, че глобалният пазар на батериите ще нарасне от около 4 милиарда кв. метра през 2020 г. до около 16 милиарда кв. метра до 2025 г. Някои от тях дори прогнозират, че може да възникне и недостиг още през 2023 година.

SK IE Technology заяви, че ще инвестира близо 1 милиард евро в изграждането на двата нови европейски завода. Това е и най-голямата подобна инвестиция, правена досега от компанията. С нея корейците искат да увеличат производствения си капацитет в Полша от 860 милиона до 1,54 милиарда кв. метра. Разширавянето ще се реализира именно с изграждането на двата нови завода. Очакваният срок за пускането им в експлоатация е краят на 2023 или началото на 2024 г.

Първите два завода, които компанията вече строи в Полша, трябва да започнат производство съответно в края на тази и началото на 2023 г. Първият завод за сепаратори, който групата построи извън Корея беше в Китай. Заводът бе въведен в експлоатация още през 2020 г.

Източник: businesskorea.co.kr

Вижте още: