Космосът зове този малък дом


Ако някога сте мечтали да отидете в космоса, подгответе се за невероятни приключения в този малък дом, разположен на брега на река Колумбия. Ваканционният дом, наречен Lunar lander, е проектиран и построен от Кърт Хюз – военноморски архитект на  Kurt Hughes Sailing Designs, които прилагат техники за изграждане на кораби върху къщи на сушата. Затова тази уникалната структура, макар и странна, е обитаема, удобна и екологична. Тя се издига над земята върху стоманени стълбове, a с геометричните си форми предлага само 23 кв.м. място и тежи 1360 килограма.

Вдъхновен от изображението на космическия кораб „Аполо 11“, Хюз се стреми да създаде малка къща с футуристични черти, както във външен вид, така и във функциoналност. Въз основа на дългогодишния си опит в строителството на лодки и домове, Хюз използва морска композитна технология от последно поколение за изграждане на жилището, което е водоустойчиво, херметично затворено и устойчиво на паразити, плесени и насекоми. Топлообменник въздух-въздух осигурява комфорт и вентилация. Lunar Lander няма нито покрив, нито сайдинг, а е изграден предимно от шперплат, епоксидна смола и фибростъкло.

„Lunar Lander е не само интересна конфигурация, но и почит към времето, когато хората са правили нови неща“, обясни Хюз. „Иноваторите бяха ценени, не се страхуваха. И освен това, истинските астронавти на Аполо са се обучавали на около 25 мили от мястото, където се намира този проект. Lunar Lander може спокойно да се постави на неравен терен, без почти никакъв екологичен отпечатък.“

Таванът е направен с прозрачен геодезичен купол, който изпълва малката къща с естествена светлина. Интериорът разполага с външни модули за баня, кухня, трапезария и складово помещение. Стълбище води към спалното помещение. Слънчевите панели са закрепени към горната част на конструкцията и устройството е оптимизирано за минимална поддръжка. Хюз също така изрази желанието си за напред да проектира и по-големи модели на тази футуристична къщичка.

Снимки:   Kurt Hughes