Кръгла плажна вила се захранва от слънцето


Очарователна кръгла къща  появи на райски плаж в Нова Зеландия. Захранвана със слънчева енергия и построена с устойчиви на атмосферни влияния материали, St Andrews Beach House е дело на Austin Maynard Architects, които се гордеят с устойчивата си архитектура. Формата на жилището е вдъхновена от красотата на отдалеченото място и е предназначена да се възползва от изгледите във всички посоки.

Разположена на полуостров Морнингтън във Виктория,  St Andrews Beach House е заобиколен от зашеметяващи гледки към водата, дивата пустош пясъчните дюни и растителност. Простата двуетажна кръгла структура е отговор както на крехката околна среда, така и на информацията на клиента за „бах“ – новозеландска дума, която обикновено се използва за много скромен ваканционен дом. Простотата на дизайна на дома помага за съсредоточаване на вниманието върху ландшафта, а самоподдържащата се конструкция намалява екологичния отпечатък на сградата.

Планът на къщата се генерира с помощта на рационалната и точна геометрия като кръгът се изтласква в тръба. Вътрешните пространства са обусловани от строго контролиран план, придържащ се към правилата за форма, водещи и подреждащи сегменти, които разделят пространството, със спираловидно стълбище като централно ядро. 

Общите жилищни площи се намират на приземния етаж, а спалнята и банята са на горния етаж. В допълнение към малките размери на дома и използването на устойчиви материали, къщата на плажа е построена със слънчеви панели на покрива, както и с прозорци с двоен стъклопакет. Голям цилиндричен бетонов резервоар събира дъждовна вода за повторна употреба в тоалетните и за напояване.

източник: Inhabitat.com