Кръглата, въртяща се къща на щата Кънектикът


“Хайде да включим къщата,” казва Реа Дейвид, като завърта превключвателя. Кръглият й дом с диаметър 22 м., сякаш висящ на пиедестал във въздуха, започва да се върти. Нежното въртене на кръглата къща, както я наричат, бръмчи като лодка плаваща върху спокойна вода. Въртенето осигурява фино променяща се гледка към природата през 360-градусовата стъклена стена. При най-бързата си скорост на къщата й отнема 45 минути, за да завърши пълния си кръг.

 

“Когато вали сняг, се получава различна светлина вътре в къщата, което е много вълшебно,” казва Дейвид. Тя и съпругът й, журналистът и художествен критик Джъд Тъли използват кръглата къща по време на уикендите през цялата година.

Космическата структура е замислена от архитекта Ричард Фостър като собствен дом. Фостър, ученик на Филип Джонсън, сътрудничи на ментора си за проектирането на стъклена къща в Ню Кейнан. Шест години след това Фостър изградил кръгла къща в градчето Уилтон и там живял със семейството си до смъртта си през 2002 г.

Кръглата къща не е първата въртяща се постройка в света, но тя е особена с елегантния си профил и с почти невидимите си операции — тя използва същия механизъм, по който се въртят оръжията на военните кораби и има съвсем малък двигател. Фостър измислил къщата да въздейства възможно най-малко върху околната среда и затова я проектирал с опорна основа с диаметър само 4.6 м. “Къщата постига предвидената си цел да остави пейзажа да се променя плавно под и около нея с минимални нарушения върху природата,” казал Фостър“Преди да построим къщата теренът беше поляна за паша на животните, такъв е и днес.”

Дейвид първо видяла къщата на реклама в Yahoo и решила да я посети само, за да я огледа. Обаче, като видяла къщата на живо: “Мислех си, това не е номер, това е наистина невероятно нещо.” – казва тя. Въпреки, че Дейвид и Тъли не търсели дом, те купили къщата през 2010 г. и започнали ремонтни работи през 2012 г. Тъй като предишният й собственик давал къщата под наем, тя вече не била в добро състояние. Собствениците, в сътрудничество с базираните в град Атланта архитекти Мак Скогин и Меръл Елам, успели да възстановят външните части, обновили инфраструктурата и подобрили вътрешните пространства.

Архитектите заменили няколко от тъмните вътрешни стени с плъзгащи се врати и разделили пространството използвайки материали като стъкло и полиран камък. Заедно с Дейвид избрали нова, по-светла цветна палитра, за да влиза повече външна светлина. Целият процес отнел години като единият проект прелива в следващия. Външния флагщок станал система с макари за качване на хранителни стоки, а новият спа-център заема мястото на стария гараж. “Започвам да мисля за къщата като произведение на искуството,” казва Дейвид.

Най-баналната шега в семейството станала: “Мило, ще паркираш ли къщата?” Всъщност, когато се връщат в основния си дом, намиращ се в жилищен блок в Манхатан, почти очакват апартаментът да се завърти. След като поживели в кръглата къща, вече не предполагат, че “определението за дом е неподвижна конструкция с прави стени,” казва Дейвид“Много е освобождаващо да живеем в къща, която се върти.”

Дейвид създала уебсайтroundhousewilton.com, който да документира историята и еволюция на къщата и околния пейзаж, което да остане за архитектурните историци и еколози.

Източник: www.elledecor.com

Снимки: Iwan Baan