Кръгли офиси на паркинг разполагат с 6500 растения


Испанската фирма SelgasCano създава градински комплекс, състоящ се от 60 кръгли офиси със жълти покриви, които приличат на шушулки или плаващи листа на лилия, погледнати отгоре. Офисите разполагат с 6500 растения, които са засадени между тях. Те са построени върху стар паркинг и щe послужат като първия американски кампус на английската социална и креативна фирма Second Home.

“Ние се опитваме да бъдем дом за креативните предприемачи на 21 век,” казва съоснователят на Second Home – Сам Алдентон на Dezeen. “Предизвикваме се да бъдем възможно най-креативни, когато трябва да помислим как трябва да изглежда домът на 21 век.”

Всеки един от градинските офиси има различна форма и големина. Най-големият е подходящ да побере 25 души. Постройките са частично заровени в земята за по-добра изолация, а прозрачният акрил, служещ като прозорци позволява изобилие от естествена светлина да навлезе във вътрешните пространства.

“Връщаме се на идеята, че най-добрата и креативна работа идва повече от естествените и органичните форми, от колкото от свръх-сложната геометрия, измислена от хората,” добави той.

Елипсовидните постройки са изградени от напречно-ламиниран дървен материал, или CLT (на английски cross-laminated timber), който е изработен от слоеве дървен материал залепени заедно. Според партньорите, този проект включва “първата одобрена употреба на CLT в Калифорния.”

Вътре, конструкцията е укрепена от големи стоманени греди, които отговарят на сеизмичните спецификации на региона. Те са боядисани в жълто, за да се отиват с покривите и лъскавите епоксидни подове. Вътрешният периметър на всеки офис е с едно продължително бюро, където всеки един работник може да намери индивидуално работно пространство, а в средата има по-големи маси за срещи. Столовете са покрити в ярък червен и оранжев текстил.

Офисите са обградени от големи дървени градински контейнери, съдържащи част от общо 6500-те дървета и растения, които са засадени из целя комплекс, с цел подобряване на работната обстановка. “Харесва ни идеята за новата природа, в която ние да играем роля с повишаването на екосистемите и естествените среди,” каза Алдентон. “Един от начини да направим това е да садим голямо количество растения,” добави той. “Това е най-мащабно ново озеленяване в Калифорния.”

Растенията включват местни видове, подбрани от южния калифорнийски регион, които са устойчиви на сухите условия на Лос Анджелис. Поливането ще се извършва със “смарт” технология, когато е необходимо.

Дървени пътища заобикалящи дърветата и офисите водят до по-големи тераси, използвани за социални и работни срещи. Тяхната цел е да насърчават взаимодействието между различните офиси – ключов принцип от философията на Second Home.

Източник: www.dezeen.com

Снимки: Iwan Baan