Кръговото кръстовище в Русе пропадна. Затварят за ремонт при първа възможност

Кръговото е струвало близо 8.8 милиона лева без ДДС, получени след защитен европейски проект


круговото

текст и снимки: Светла Петрова

Кръговото кръстовище в Русе. Едно от нещата, с които се гордееше предходният кметски екип. Съоръжението, което трябваше да разтовари трафика в едно от най-невралгичните точки на града и да осигури безопасност на пешеходците, пропадна! Това се случи след по-малко от пет години от построяването му, но това май не изненада никого. Нито русенци, нито администрацията.

Краят беше ясен още при построяването на съоръжението.

По една или друга причина завършването му беше буквално „на пожар“ в студените дни на месец декември. Бързането беше голямо, защото трябваше да се спазват срокове, а кръговото беше завършено буквално дни преди крайния срок.

По думите на кметския екип, работил по време на изграждането, нямало нищо страшно в това да се строи през зимата, защото има нови технологии и материали, които го позволят и то качествено. Оказа се обаче, че опасенията на повечето хора се оказаха верни.

Кръговото започна да поддава още през първата година. Започнаха да падат плочки от облицовката в частта за пешеходци. Изградените асансьори, чиято задача беше да са в помощ на трудно подвижните граждани и майките с колички, не работеха с месеци или се превърнаха в място за отпадъци.

На практика ремонт на ремонта на кръговото има само няколко месеца от изграждането му. А то дори не получи официално откриване.

Днес пропадането в едната част на съоръжението е видимо и с невъоръжено око, а всеки шофьор, преминаващ с автомобила си през него, усеща как колата му леко пропада, когато преминава през хлътналата част.

И всичко това е леко нелепо на фона на това, че кръговото беше изградено с близо 8.8 милиона лева без ДДС, получени след защитен европейски проект. Нелепо е, че то е проблемно повече от година. Нелепо е, че прокараната тролейбусна мрежа е направена така, че при преминаване на тролей, той блокира движението и в останалите платна на автомобилите. Нацепвания има отдавна по стените, а процепите само се фугират.

Съоръжението все още е в гаранция, но по думите на кмета Пенчо Милков от фирмата изпълнител до момента не са направили нищо. Последното уверение от тяхна страна било, че при първите благоприятни дни, ще започне ремонт.

Милков коментира още, че вече е направена среща с представители на консорциума изпълнител. Подписан е протокол с посочени конкретни недостатъци, които е договорено да бъдат ремонтирани от изпълнителя при подходящи атмосферни условия, но не по-късно от 31 май 2021 година. Т.е., когато времето се стопли, поне една от лентите за движение на кръговото ще бъде затворена за движение, а това неминуемо ще доведе доста напрежение за водачите, особено в пиковите часове.

От администрацията уточниха, че при ремонта ще се наложи въвеждане на временна организация на движение, но все пак обещаха да уведомят предварително русенци.

   

Вижте още: 

Ремонтират отворените фуги на моста при ЛВЗ в Русе