Виж 1към1

Ефирна кула с 99 плаващи острова е новата атракция в Южен Китай

Прочети още

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

кръстова гора

Пътят до Кръстова гора ще бъде затварян всеки ден до 20 май между 7.00 и 18.00 ч., предупредиха от АПИ. Движението ще бъде ограничено по пътя Югово – Лъки – Здравец. Единствено на 16 май, в неделя, ще се работи само в 12-километровия участък от гр. Лъки до с. Здравец, за да се осигури коридор на поклонниците към Кръстова гора.

Причината за ограничаване движението по третокласния път е полагане на асфалт по трасето и изграждане на малки съоръжения в 20-километровата отсечка между Югово и Здравец. Това е единствената пътна връзка на община Лъки с областния център Пловдив и е най-пряката връзка на областта с община Баните в Смолянска област.

Пътят, построен през 50-те години на миналия век, преминава през тежък планински терен с голям надлъжен наклон, за да отведе до едно от най-светите за християните места в Родопите – Кръстова гора.

Магнетичното място, сгушено между величествените борове, на което ви отвеждаме днес…

текст и снимки: Силвия Петкова

Има едно кътче, сгушено в Родопите, което е заредено с много енергия. Място, където всяка година хиляди хора се стичат, за да търсят изцеление и вяра. Това е Кръстова гора. До нея води тесен, лъкатушещ в планината път, по който е трудно да се разминат два автомобила. Ако ви става лошо, се подгответе предварително да преодолеете пътя, но в никакъв случай не се отказвайте от тази дестинация. Защото стигайки на 1500 м надморска височина, изпитвате истинска наслада, когато слезете от автомобила и се огледате наоколо. Гледката на вечно зелени вековни дървета пълни и очите, и душата. А когато се наведете и намерите камъче, вгледайте се добре в него, защото не е изключено да видите върху него малко кръстче.

Кръстова гора е известна като Родопската Света гора.

Местността привлича миряните с намиращото се там християнско светилище на връх Кръста, което е поклоннически център с международна известност. Там е изграден манастирският комплекс „Света Троица“ с 12-те параклиса. На същия родопски връх, на който днес се намира манастирският комплекс, някога е съществувал стар манастир, разрушен преди векове.

За това разказват запазените зидове, обработените камъни, разкритите основи на старата църква, камъните със следи от свещи по тях, както и намерените в земята кръстове от бигор.

Пътят от храм „Покров на пресвета Богородица“ към върха с 12-те параклиса
Любопитна е и легендата за Кръстова гора и как е било създадено това свято място.

Местните разказват за Йордан Дрянков, родом от село Ковачевица, Гоцеделчевско. Отказал се от рано от светски изгоди и земни блага, Йорданчо, както го наричали, се посветил на Господ. Често получавал видения, едно от които след нощ прекарана на връх Кръста.

В това по-особено видение му се разкрива историята на мястото. На този връх се е издигал голям манастир, в който се пазела частица от Кръста Господен. Преди това тази частица, която била прикрепена към кръст или от нея бил направен кръст, се пазела в Цариград в султанската съкровищница.

Руският цар изпратил пратеници с богати дарове за султана. Поръчал им султанът като поиска да изпрати дар за него, да не искат нищо друго освен дървения кръст, който пази в съкровищницата си. Пратениците изпълнили заръката на царя и султанът им дал искания кръст. Майката на султана, като научила за това, се ядосала и обяснила, че на този кръст се е крепяла султанската сила. Тръгналата потеря след руските пратеници не стигнала до тях. Русите разбрали за потерята след себе си и тръгнали по друг път, отправяйки се към Средните Родопи. Така русите стигнали до манастира на Кръстов връх, където предали на монасите кръста и заминали за Русия. Не след дълго манастирът бил нападнат и разрушен до основи, а монасите – избити. Те успели обаче да скрият кръста в подземното манастирско скривалище.

Във видението на Йорданчо му било казано още да бъде направен и поставен висок метален кръст на хълма.

Издигането на кръста трябвало да бъде знак, че именно на това място някога е била заровена частица от Христовия кръст.

Йордан разказва видението си на цар Борис III. По същото време при царя е подполковник Величков от запаса, който споделя, че Бог му бил посочил как точно трябва да изглежда металният кръст. Така се стигнало до решението да бъде излят 66-килограмов кръст – удвоената Христова възраст, който бил издигнат на върха на 1 май 1936 година.

След церемонията по освещаването му, бяло гълъбче кацнало на менчето със светена вода и след това литнало към западното възвишение на връх Кръстов. Йордан Стойчев казал на хората да последват гълъба, защото той щял да им открие къде е било старото манастирско аязмо. И наистина – след разчистването на скалата, на която кацнало гълъбчето, от нея бликнало вода. Над аязмото издигнали втори метален кръст, а също така и малък параклис със средства от дарители. Днес можете да откриете Аязмото на 320 м западно от центъра на комплекса.

През 1994 г. кръстът, подарен от цар Борис III изчезва, а след 7 месеца е намерен в гората. Поставен е в новопостроения храм, а на мястото на стария е отлят нов, от неръждаема стомана с тегло 99 кг – утроената Христова възраст. Кръстът, символ на християнската вяра, и до днес е там.

Кръстова гора
Храм „Света троица.
Олтарът. Кръстова гора.

Пътят до Кръстова гора – магнетичното място, сгушено между величествените борове, на което ви отвеждаме днес, ще бъде затварян всеки ден до 20 май между 7.00 и 18.00 ч. заради ремонт. , предупредиха от АПИ.

църкви 01.05.2021

Куполи на вярата: 13 забележителни църкви в Европа

Независимо дали сме религиозни или не, в нашите списъци за пътуване винаги присъстват и поне няколко църкви, които да посетим […]

Прочети още
дракула 29.03.2021

Лили Ганчева – русенката, която ще ви отведе до манастира на Дракула

Интервю: Силвия Петкова Знаете ли, че смятаният за кръвожаден Влад Цепеш Дракула е изградил манастир? Не?! Вече знаете – направил […]

Прочети още