Виж 1към1

Експерти обсъдиха важните за Пловдив инфраструктурни проекти

Прочети още

Кризата сви печалбата на банките с над 37%

Икономическата криза, породена от коронавируса, засегна и финансовите резултати на банките. Чистата им печалба за първите пет месеца на годината е 476 млн. лв., показва статистиката на БНБ. Това е с 37,5% по-малко спрямо същия период на миналата година.

Май е пореден месец от началото на годината, в който се наблюдава спад на банковите печалби спрямо миналогодишните, но ефектът от кризата се усеща с все по-голяма сила. Нетните доходи от лихви са намалели до 1.080 млрд. лв. при 1.147 млрд. година по-рано. По-ниски са и приходи от такси и комисиони – 394 млн. лв. в края на май при 453.7 млн. лв. година преди това.

В същото време банките правят по-големи разходи за обeзцeнĸa на лоши кредити – сумата е 260 млн. лв., което е двата пъти повече спрямо миналата година и с 69 млн. лв. повече от април т. г. Това се случва при положение, че през май започна да действа мораториума върху кредитите на граждани и фирми, които поискаха отсрочки до 6 месеца на вноските заради пандемията.

Коронакризата се отразява и на кредитирането. Кредитният портфейл на банковата система, който неизменно растеше през последните години и месеци, през май намалява спрямо същия месец на 2019 г. Спадът е със 166 млн. лв., като обемът на отпуснатите до момента кредити достига 66.7 млрд. лв. В това число е отчетено намаление на заемите на бизнеса със 197 млн. лв., което е 0.5%, а на домакинствата – с 34 млн. лв. или 0,1%. Трябва да се отбележи, че този спад на кредитния портфейл на банките е на фона на стартиралата в началото на май антикризисна програма на ББР за безлихвено кредитиране, подпомогната с 200 млн. лв. от правителството. През май обаче бяха отпуснати едва 20 млн. лв. от този бюджет.

В същото време кризата не се отразява съществено върху спестяванията на бизнеса и гражданите. В края на май депозитите на домакинствата са се увеличили със 142 млн. лв. или 0,2%, и на фирмите – с 245 млн. лв., 0,9%.