Култови цитати от български филми ще четем това лято по бургаските пейки


Дори и след най-мрачната зима бургаското лято винаги идва и градът става една от най-търсените дестинации у нас за почивка, забавление, спорт, рекреационен и културен туризъм. Затова общината в Бургас мисли още отсега как да го направи още по-интересен за своите жители и гости.

През последните две години Бургас се превърна в най-търсения град за снимане на филмови продукции. Тук бяха заснети „Петя на моята Петя” – по мотиви от живота на Петя Дубарова, „Голата истина за група ЖИГУЛИ”, „Животински бесове”, „ф1.618” на Тео Ушев и други. Обявената пандемия се отрази зле на киноиндустрията, но се надяваме скоро да видим всеки от тях на големия или малък екран.

Градът е домакин на филмови фестивали – „София филм фест на брега”, Международен филмов фестивал Бургас, CineLibri, Международен фестивал за документално историческо кино.

Това дава основание да наричаме Бургас филмов град. Затова от общината искат да украсят неговите пейки с най-запомнящите се цитати от българското кино и българската телевизия. Това няма да струва много на бюджета в настоящата трудна във финансов план година, а прогнозираният ефект ще е голям. От общината вярват, че много хора ще споделят в социалните мрежи снимки на надписаните бургаски пейки и още повече ще искат да ги видят с очите си.

Защо пейките ли? Ами защото са комуникативно място, на което много хора се смеят или плачат, почиват си, размишляват, четат… 

  • Вече са избрани няколко цитата:
  • „Риба, ама цаца! – Цаца, ама риба!” от филма „Кит”;
  • „Ауу, ти знаеш ли, че имаш страшни очи?” – Стефан Данаилов в „Дами канят”;
  • „Майки и бащи, родители, защо на бъдещето ваше удряте шамари?” – песента на Женя от „Васко да Гама от село Рупча”;
  • „Нема стрАшно като има брАшно!” – Павел Попандов в „Оркестър без име”;
  • „Парите са тор, от която изникват красиви цветя.” – Тодор Колев в „Опасен чар”;
  • „Тате каза, че ще ми купи колело, ама друг път.” – Миташки от „Куче в чекмедже”.

Но бихме искали повече хора да се включат със свои предложения. Затова можете да публикувате своите любими цитати на facebook страницата на общинската туристическа платформа “Go to Burgas”, за да си ги припомним с носталгия и усмивка. Общината ще подбере възможно най-много от тях, за да се четат по пейките на Бургас и да създават настроение на всеки, който поседне на тях.

 

Вижте още:

Приказната къща на вълшебника-градинар в Бургас

Индустриалия парк на Бургас гледа към нови хоризонти (видео)