Виж 1към1

Най-високите небостъргачи в света през 2021 г.

Прочети още

Куполи на вярата: 13 забележителни църкви в Европа

църкви

Независимо дали сме религиозни или не, в нашите списъци за пътуване винаги присъстват и поне няколко църкви, които да посетим по време на екскурзия. Поради техните архитектура, история, произведения на изкуството, които пазят и важната роля, която играят в културата на местата, които посещаваме.

Някои църкви са световно известни и дори и да не сме ги посещавали, знаем много повече за тях, отколкото за най-близката до нас такава в квартала например. Има обаче и много църкви, които не са толкова популярни, но определено си струва да се разгледат.

Представяме ви 13 забележителни църкви, за някои от които дори може би не знаете, че съществуват, но които си заслужава да добавите към своите маршрути.

„Преображение Господне“ в Кижи

снимка: jejim/Shutterstock
снимка: wikimedia

Известна още като Дървената църква, разположена на остров Кижи и висока цели 37 метра, няма как да остане незабелязана. Всъщност църквата е част от забележителния архитектурен ансамбъл от 18 век на острова в Онежкото езеро (Република Карелия, Русия).

Включен е в списъка на световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1990 г., той представлява образец на старинен енорийски църковен комплекс, който хармонично се съчетва с окръжаващия природен ландшафт.

Освен „Преображение Господне“ в комплекса се включват и по-малката дървената църква „Покров на пресвета Богородица“, дървената 8-стенна камбанария и оградата на погоста, както и гробището с дървени надгробни паметници.

Поклонническата църква във Вис, Германия

снимка: Joaquin Ossorio Castillo/Shutterstock
църкви
снимка: Pratchaya Lee/Shutterstock

Погледната отвън тази църква не впечатлява особено. Тя не е нито богато украсена, нито със забележителна архитектура. Разположена в далечно алпийско селце, тя е малко известна.

Веднага щом влезете обаче ви завладява пищността на баварското Рококо от 18 век. Овалните форми са работа на архитекта Доминикус Цимерман, а архитектурата ще ви накара да ахнате. Цветните стенописи и изваяни детайли правят цялата църква много светла и привлекателна – нищо, което по-скоро не бихте очаквали от стара немска църква на 260 години, нали?

Катедралата на черниговския княз Игор в Переделкино

снимки: GettyImages

Една изключително красива църква в Москва, която обаче винаги остава на заден план при туристическите посещения. Донякъде е обяснимо, защото за този град ти трябват седмици само да се наситиш на красотите, които Червеният площад представя. И все пак църквата „Свети Игор от Чернигов“ също си заслужава да се види.

Това е и една от сравнително новите църкви, завършена през 2012 г. Десет цветни купола и просторния интериор пренасят всеки посетител в свят различен и съвършен.

„Възкресение Христово“ в Йерусалим

Църквата на Божи гроб! Някои от вас може би са я посещавали, други не, но най-вероятно има и такива, които знаят, че това е църквата на църквите за православните поклонници, но толкова… И макар да не е в Европа, това е църквата, която има място във всеки един подобен списък, без значение как е организиран.

Разположена в християнския квартал на Стария град на Йерусалим, според историята, датираща от четвърти век, тя съхранява двата най-свети елемента в християнството: мястото, където Исус е бил разпънат на кръст (Голгота) и празната гробница на Исус, където се е проявило Възкресението. Тук се намират и последните четири (или, според някои определения, пет) спирки на Via Dolorosa, представляващи последните епизоди на Страстите на Спасителя.

„Свети Михаил“ в Киев, Украйна

снимки: wikimedia

Катедралата „Свети Михаил“ се намира срещу катедралата „Света София“. Оригиналът, построен от княз Святополк през 1108 г., е унищожен от съветския режим през 30-те години на миналия век, тъй като е нямала „никаква историческа стойност“.

Реконструираната катедрала е завършена през 2000 г., а небесносиният й външен вид и блестящите златни куполи добавят зашеметяващ слой към градския пейзаж – интересна смесица от рушащи се древни, реконструирани и изцяло нови архитектурни обекти.

Катедралата „Света Троица“ в Грузия

снимки: mygeotrip

Катедралата „Света Троица“, известна като Цминда Самеба, е най-важната и величествена катедрала в Грузия. Извисявайки се от хълма на Свети Илия, тя като огромна бяла птица витае над града, сякаш го пази. Този грандиозен комплекс се вижда от почти всяко ъгълче на столицата.

Цминда Самеба е главната грузинска православна катедрала, както и третата по големина източноправославна катедрала в света.

Построена е между 1995 и 2004 г. в чест на 2000-годишнината от рождението на Исус Христос и 1500-годишнината на грузинската църква.

Успенска катедрала – Финландия

Това е главната катедрала на Православната църква на Финландия, посветена на Успение Богородично.

Историята разказва, че след превръщането на Хелзинки в столицата на Финландия през 1812 г., Александър I постановява през 1814 г., че 15% от данъка върху вноса на сол трябва да се събира във фонд за две църкви, една лутеранска и една православна. Успенската катедрала отваря врати на на 25 октомври 1868 г. Според исторически данни за изграждането й са използвани 700 000 тухли, донесени в шлепове от крепостта Бомарсунд, разрушена през Кримската война.

„Спасение на нацията“ – Румъния

църкви
снимки: wikimedia / CMN

Катедралата, известна още като Националната катедрала, все още не е напълно завършена за съжаление. Но определено си заслужава да й обърнем внимание. Намира се централната част на Букурещ, на хълма Спирея. Разположена зад впечатляващата сграда на Парламента, тя е с 50 метра по-висок от нея и определно заема доминираща позиция в градския пейзаж.

Това е най-високата и най-голяма източноправославна църковна сграда по обем и площ в света.

С отварянето си тя ще се превърне в катедралата с най-големия в света православен иконостас (23,8 метра дължина и 17,1 метра височина) и най-голямата в света свободно люлееща се църковна камбана.

„Свети Андрей“ – Гърция

снимки: GettyImages

Като източноправослвана страна, в Гърция ма предоволно забележителни църкви. Избрахме да ви представим точно тази обаче, защото, разположена в западната част на центъра на град Патра представлява привлекателно място за поклонение на християни от цял ​​свят.

Смята се за най-голямата православна църква в Гърция и третата по големина църква във византийски стил на Балканите – след катедралата „Свети Сава“ в Белград и катедралата „Александър Невски“ в София.

Изграждането на базиликата във византийски стил започва през 1908 г. и е открита 66 години по-късно, през 1974 г.

Свети Сава“ – Белград

„Свети Сава“ е най-големият завършен православен храм в Сърбия и на Балканския полуостров, както и една от най-големите православни църкви в света.

Със работа на проекта съседите сърби са искали „Свети Сава“ да бъде по-висока от „Света София“ в Истанбул и нашата „Свети Александър Невски“. И го постигат – висока е 79 м., докато храмът в Истанбул е 56 м., а този на Невски – 53 м. 🙂

Изграждането на храма започва още от 1894 г., а неовизантийският стил, в който е решен, е пряко повлиян от истанбулската „Света София“ в Истанбул. Някои от местните го определят като „мегаломански проект“, но каквото и да си говорим – освен Калемегдана, „Свети Сава“ също трябва да ви е в списъка, ако тръгнете за Белград.

Херцеговска Грачаница – Босна и Херцеговина

снимки: wikimedia

Ето че стигнахме и до най-южния край на Босна, в района, населяван предимно от босненски сърби, където се намира тази забележителна църква на хълма с изглед към град Требине.

Заобиколена от разкошен вътрешен двор, църквата е в традиционен източен православен стил от края на 19-ти век. Интериорът е впечатляващ с пищността си – екстравагантни златни полилеи и богато украсени икони.

Света Троица“ – Албания

Средновековна византийска църква, издигната на хълм в град Берат, Южна Албания, това е един от историческите центрове на Берат, обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Тук са използвани умело много византийски архитектурни специфики за вътрешната организация на пространството и декоративните и осветителни системи. Те, заедно с пирамидалната форма, придават на църквата изключително живописен вид, превръщайки я в шедьовър на православието.

Предполага се, че е построена през 13 или в началото на 14 век.

„Свети Александър Невски“ – България

снимки: wikimedia // gettyimages

Да, знаем, че тук не ви изненадваме с нищо, но не би било коректно, когато говорим за забележителните църкви на православието, да пропуснем „Свети Александър Невски“! Катедралата е един от най-впечатляващите и пораждащи възхищение катедрали не само на Балакните, но и в света.  

Построена е в периода 1882 – 1912 г., а през 1955 г. е обявена за паметник на културата с национално значение. Ако все още не сте посещавали този възхитителен храм, направете го. Не пропускайте да посетите и Музея на християнското изкуство, разположен в Криптата на храма! 🙂

Вижте още: