Куполна къща се превърна във вълшебно място


Джес Куни и нейният дизайнерски екип вече 15 години правят ваканционни домове в Berkshires в Масачузетс, в които комбинират елегантността с пространство, където деца, гости и кучета могат да играят, да се отпуснат и да се забавляват. Но куполна къща се превръща в новото предизвикателство за Jess Cooney Interiors – предизвикателство, което екипът преодолява с голям успех.

„Хареса ни предизвикателството да направим пространството наистина ефективно, докато работим с всички ъгли в пространството.“, заявиха дизайнерите.

Намирането на плоски зони в дома на геодезическия купол за суета и уреди се оказва особено сложно.

Вилата с площ 239 квадратни метра се намира на брега на езеро и е построена през 80-те години на миналия век. Тя е собственост на двойка от Бостън. Централно спирално стълбище свързва основното ниво, мазето и таванското помещение. Buckminster Fuller проектира геодезическия купол през 1954 г., като се стреми да затвори максимално пространство с минимални вътрешни опори. През 60-те и 70-те години популярността на купола нараства. Куни се изправя пред предизвикателството да направи това, което изглежда като футуристичен дизайн от средата на века, в елегантно и модерно жилище.

Вместо тъмна ламперия, интериорът на купола вече е зашеметяващо бяло, което използва в максимална степен  сводестия таван и големите поразителни триъгълни прозорци. Дневната светлина изпълва основната дневна зона, а гледките към околните дървета са прекрасни.

Куни избира успокояващи цветове в по-голямата част от геодезическия купол, като сребрист диван от кадифе и сини кресла. Гостите могат да се отпуснат около камина в хола.

„Кухнята беше най-голямото предизвикателство за нас“, казва Куни. „Но създавайки килерче отзад, успяхме да накараме цялото пространство да заработи добре.“

Семейството може да избира между хранене в по-голямото основно пространство или по-интимната зона за хранене с кръгла маса. Местният производител на шкафове изработва по поръчка както масата за хранене, така и кухненските шкафове.

Куни също успява да намери и място за офис и сервизни помещения. Сега собствениците добавят външна веранда и ново озеленяване, за да се възползват максимално от дома, отвътре и отвън.

Източник: Jess Cooney Interiors

Снимки: Lisa Vollmer Photography