Виж 1към1

Експерти обсъдиха важните за Пловдив инфраструктурни проекти

Прочети още

Куполният дом – един от най-добрите избори, които можеш да направиш за себе си

Автор: Лилия Христова

 

В един топъл есенен ден се отправям към Куполандия, която се намира в Съединение, област Пловдив. Това е едно място, за което със сигурност не сте чували. Намира се в двора на Генчо Генчев – създателят на „Сферика“ – фирма, която се занимава с изработката на геодезични куполни конструкции от метал и дърво.

Този усмихнат и приветлив мъж и неговият екип са усвоили производството на специализирания крепеж – възловите съединения от типа сокол, клешня и сферика, така че всеки един архитект, конструктор и строител да може да ги ползва като готови елементи в своите проекти.

Докато ми разказва за куполите Генчо натъртва, че „Сферика“ не е на 100% комерсиален формат. Екипът споделя безусловно цялото познание за куполното строителство, защото „осъзнава, че всичко им е дадено, за да бъде споделено“. Хората, с които работи, Генчо описва като „кръг от приятели и съмишленици, усвоили куполното строителство“.

За него този вид дом дава оптималното усещане за уютно пространство. Причината е, че именно топката е оптималния дизайн, който изисква най-малък обем материали и има максимална пространствена твърдост в сравнение с други форми със същия обем. Затова когато се придържаме към тази форма, ние сме в хармония с природата.

Първата вълна на куполостроенето започва с Фулър* а втората – през 70-те години в САЩ, като тогава се появяват 70 000-80 000 къщи. Третата пък започва през 2000 г., но вече с два нови центъра – Южна Америка и Източна Европа. Дори проектът на Марс се строи на базата на геодезични куполи”, разказва Генчо.

За мен всичко започна през 2014 г., след като с жена ми решихме, че искаме да живеем в купол. Две години по-късно в Шумен с приятели проектирахме и построихме първата куполна къща – с 12 м в диаметър, на два етажа. Втората беше във Велико Търново – два купола с топла връзка, където участвахме в проектирането и изработихме дървената конструкция с възловите съединения. Строителството на къщата беше реализирано с помощта на екип от специалисти близки приятели на новодомците и самите новодомци. Третата постройка, която представляваше ансамбъл от три купола (5,5, 7 и 10 м в диаметър), бе съградена с помощта на специалисти от нашата група в русенското село Басарбово. Миналата година тя дори бе номинирана за „Сграда на годината” от WhATA и спечели наградата на публиката”, споделя Генчо.

Според изследвания на психолози в куполна форма всички живи същества се чувстват възможно най-добре, тъй като геометрията и наподобява утробата.

Това е нещо, което мога да потвърдя от опит – влизайки в куполно пространство човек просто започва да се усеща някак по-хармонично. Усеща се веднага дори на физическо ниво.

За построяването на геодезичните куполи могат да се използват най-различни естествени материали – глина, слама, камък, дърво и стъкло. Интересното е, че за куполния дом използва много по-малко дървен материал в сравнение с къща с квадратна форма с подобни размери. Същевременно той е многократно по-здрав и устойчив, тъй като геодезичния купол е възможно най-леката и най-здрава конструкция позната досега в архитектурата.

Снимка: Генчо Генчев

Основна част от куполното строителство са конекторните връзки и след като човек бъде обучен за начина на строителство, той може да си я построи и сам. Гениалните неща са прости. Куполната къща се строи много по-лесно и по-бързо от конвенционалната дървена къща, макар и да не е по-евтина. Много зависи от избора на материалите, но излиза около 1200 лв. на кв. м. Изграждането на купол тип „глемпинг” струва около 12 000 лв. и се изисква само разрешително за поставяне”, пояснава Генчо.

Снимка: Лилия Христова

Интересен факт е, че куполните домове имат 40% по-голяма енергоефективност в сравнение със стандартните при същата площ с по-голям обем.

Що се отнася до отоплението – куполите могат да се отопляват с всевъзможна топлотехника и са с 40% енергоефективност. Причината е, че няма остри ъгли и когато топлият въздух се вдигне, той не се задържа горе близо до тавана, а се спуска по свода надолу и има една постоянна конвекция. Така целия обем на купола има една и съща температура.

Лятно време, когато куполът и земята около него са нагрети, въздушните слоеве се издигат рязко нагоре и издърпват въздуха през долните прозорци, които са отворени. Горе прозорците ги отваряме с по-малко площ и вакуума, който се създава се стреми да бъде компенсиран от горните. Причината е, че там отворената площ е по-малка, а пък се опитва да влезе същото количество въздух. Вследствие на това, той влиза под напрежение, губи енергия под формата на топлина и влиза охладен. Така през лятото няма нужда от климатик”, разказва Генчо.

Също така всеки може да развихри въображението си относно разположението и броя на прозорците и отворите навсякъде по повърхността. Това позволява достъпа на много повече естествена светлина.

Друг голям плюс на куполите е, че те могат да бъдат надграждани много лесно. „Правейки куполен дом, вместо изграждането на една 2-3-етажна къща, се поставят няколко свързани купола. Това е така, защото са изградени от 5-лъчева симетрия. Затова, като се разположи входа в един от тях, има още четири, където могат да бъдат надстроени допълнителни куполи. Има два начина за направата на топла връзка – чрез коридор или директно да се влиза в другия купол. Хубавото на куполните къщи е, че те могат да се надграждат хармонично”, разказва Генчо.

След края на срещата ни си тръгвам с усмивка от срещата ми с този така приятен и сърцат човек и наистина много идеи за това как искам да изглежда моят куполен дом. А ти размечта ли се за своя?

 

*Подробен материал за историята на куполното строителство можете да видите тук.

 

Вижте още:

35+ пролетни идеи за дома и градината

7 начина да създадете усещане в дома си, че е по-голям и по-ярък