Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Купувачите на нови жилища търсят имоти с баня към всяка спалня, а защо не и с дрешник или кабинет

жилища

Близо 60% от купувачите на жилища ново строителство предпочитат да имат баня към всяка спалня в него. Това показва проучване на Cushman & Wakefield Forton, проведено сред клиентите в София. Консултантската компания изследва нагласите на хората от среден и висш мениджмънт в големите компании относно покупката на нов дом.

„За клиентите днес е важно не само да купят имот, който харесват сега, но и който ще запази своята стойност в бъдеще. Данните от проучването ни дават ценна информация за нагласите и предпочитанията на хората. Така, че да подберем проекти в оптимално съотношение цена-качество“, коментира Михаела Лашова, управляващ партньор в консултантската компания.

Локацията има сериозна тежест при избор на имот за живеене.

Според данните от проучването доминиращ дял от анкетираните (41%) посочват, че биха купили апартамент на същата локация или сходна на тази, която обитават в момента. Най-голям е интересът към централните части на града, южните квартали и развиващите се райони около Околовръстния път. Последните са и местата с най-висока концентрация на новопостроени имоти, което дава разнообразен избор на клиентите.

Перспективата на новите квартали в столицата привлича хората, готови да инвестират дългосрочно в имот.

Това допълва Николай Желев, мениджър „Жилищни имоти“ в компанията и обяснява, че тези райони обикновено са най-желани от семейства с деца. От тези, които търсят качествена и спокойна среда и в повечето случаи бързо намират съмишленици сред бъдещите си съседи. От особено значение при избора на локация са разбира се и изградената инфраструктура; добрата транспортна обезпеченост и социалната среда, казва Желев.

Жилищният пазар в София отбелязва сериозен ръст през първите шест месеца.

Ръстът е не само спрямо 2020 г., но и в сравнение с 2019 г. като по данни на Агенцията по вписванията сключените сделки в София надхвърлят с 41% покупко-продажбите през същия период на 2020 г. И с 23% – за 2019 г. Този подем дава отражение върху инвестиционната активност и чувствително нарастват издадените разрешителни за строеж през 2021 г. На годишна база, за второто тримесечие броят на жилищните единици със строително разрешително се увеличава почти тройно – от 1843 през 2020 г., до 5367 през настоящата година.

Средният бюджет за покупка на нов апартамент в столицата е 190 000 евро, а за къща – 320 000 евро.

Снимка: тук

Двустайните и тристайните апартаменти поддържат челни позиции както по продажби, така и по брой новопостроени жилища, показва проучването на консултантската компания.

Тези с една спалня са предпочитани за инвестиционни покупки и представляват почти 45% от всички завършени жилища през 2021 г. Тристайните жилища традиционно се купуват за живеене и са с дял от 38%. Малко под половината от допитаните хора в анкетата се ориентират към тристаен апартамент с площ около 100 кв. м. Доминират хората, търсещи между 100 и 150 кв. м. При жилищата с три спални няма силно изразени предпочитанията за площ – варират от 100-150 кв. м, до над 200 кв. м.

„За апартамент с две спални клиентите отделят между 150 000 и 200 000 евро, а за жилище с три спални – над 200 000 евро. Като за вторите горната граница е плаваща. Спрямо площта и характеристиките на имота някои купувачи предвиждат до 500 000 евро за покупката. Нашият фокус е именно в ценовия диапазон между 150 000 евро и 500 000 евро. Този сегмент най-много се доближава до търсенето на купувачите и проектите в него отговарят на изискванията им“, уточнява Николай Желев.

Стремежът към уединениe и по-голяма самостоятелност поддържа висок интереса към къщи, особено в южните райони, близо до планината. Запитванията са както за самостоятелни къщи, така и за редови къщи част от комплекс. Бюджетите на клиентите за този тип имоти са приблизително 320 000 евро – 345 000 в зависимост от локацията и площта. А голям дял от участвалите в анкетата държат да имат дрешник или кабинет в дома си.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-важното предстои!
01.06.2021

Всяка втора компания планира реорганизация на офисите си

Бизнесът обмисля цялостна реорганизация на заеманите офис площи, за да осигури безопасна и ефективна среда при връщането на хората на […]

Прочети още
моловете 29.04.2021

Търговците търсят алтернатива на обектите си в моловете

Променливата обстановка и пониженото потребление продължават да влияят негативно върху пазара на търговски площи, в т.ч. и в моловете, забавяйки […]

Прочети още