Квартал на Лондон потъна в земята


Всеки (надявам се) знае, че светът не е плосък. Всъщност това е сфера с върхове на планини, високи над 8000 метра и спадащи дълбини до – 11 000. Но знаехте ли, че цели градове могат да се издигнат и да потънат от земята? Ако някой от вас не вярва и смята, че това е измислица, посетете квартал Кенингтън в Лондон – район, който е потънал с около един сантиметър през изминалата година.

Новината дойде след като европейски метеорологичен спътник „Сентинел-1“, излъчи обратно информация показваща, че топографията на окръга, който се намира в Южен Лондон, се е спуснала по-надолу. Изстрелян през 2014 г., „Сентинел-1“ получава информация за най-малките движения на земната повърхност в цяла Европа. Сателитът се съсредоточи върху очертанията на Великобритания между 2015 и 2017 г. и чрез мисия, проведена от Европейската космическа агенция, „Сентинел-1“ определи, че Кенингтън действително е потънал в земята. Географската фирма Geomatic Ventures събра тази информация и стигна до интересен извод за причината, поради която те смятат, че земята в Кенингтън е потънала: копаенето за тунел на нова линия на Лондонското метро.

Удължаването на северната линия бе завършено през ноември 2017 г., което означава, че всички тунели най-вероятно са причинили потъването на земята и доведоха до разкриването на тази лека аномалия в проучването на „Сентинел-1“. И докато някои биха могли (с основание) да смятат, че това е огромен проблем, инфраструктурата на Кенингтън трябва да бъде в състояние да издържи на малко по-ниската височина, докато цялата област колективно потъва в унисон. Вероятно ще възникнат проблеми, ако някои места потъват, а други не.

Източник: ArchitecturalDigest