КЗК отмени избора на фирма за ремонта на пловдивска улица


улица

КЗК отмени избора на Община Пловдив за фирма, изпълнител на проекта за цялостната реконструкция на улица „Даме Груев“. Така стартът на дългоочаквания ремонт на главна улица в район „Южен“ се отлага за неясно колко дълъг срок от време.

Общината трябва да върне процедурата до разглеждането на техническите предложения. Оттам обявиха, че ще се съобразят с решението на КЗК и не планират обжалване на процедурата във Върховния административен съд. Това е оптимистично решение, тъй като в другия вариант забавянето на ремонта би отнело поне няколко месеца.

В края на 2020 г. за фирма, изпълнител на проекта избраха строителната „Пътинженеринг”, но 4 месеца по-късно процедурата е стопирана в КЗК заради жалби от други две фирми, участвали в процедурата – „Трейс холд груп” и „Парсек груп”. Общинската комисия тогава отхвърли проектите на двете фирми заради техническите им параметри. Така до финално оценяване се класираха три фирми, а „Пътинженеринг” спечели поръчката и благодарение на това, че е предложила най-ниска цена – 6 157 615 лева без ДДС. Сега обаче КЗК излизат с решение, че отстраняването на „Трейс холд груп” и „Парсек груп” е било незаконосъобразно. От контролния орган са постановили Община Пловдив да върне процедурата до последното законосъобразно решение – оценка на техническите предложения.

От години местните имат Facebook страница за дългоочаквания належащ „Ремонт на улица Даме Груев“, но той така и не се случва.

 

За улица „Даме Груев“ се предвижда цялостна подмяна на инфраструктурата – водоснабдяване, канализация, както и преоразмеряване на пътното платно от две в четири ленти – по две в двете посоки. Предвидени са и паркинги край платното. Реконструкцията трябва да бъде изпълнена на няколко етапа, а проектът е включен в капиталовата програма на голямата община.

Преди по-малко от месец кметът на район Южен в Пловдив Костадин Язов обеща, че „Даме Груев“ и „Кукуш“ ще заприличат на булеварди, но… времето ще покаже дали и кога.

Опит на живеещите да си създадат собствени скосявания на т.нар. бордюр.

 

Снимки: „Ремонт на улица Даме Груев“ (Facebook)