Lego спря производството на боен самолет


Датският производител на играчки Lego заяви, че е отменил пускането на модел на многоцелеви самолет. Това стана след като критиците изтъкнаха, че това противоречи на веруюто на компанията да не прави играчки от „истински военни транспортни средства“.

Въпросният самолет е американският Bell Boeing V-22 Osprey, самолет, отличаващ се със способността си да променя геометрията на витлата си вертикално, което го прави в действителност както вертолет, така и самолет.

Моделът на Lego, който трябваше да бъде пуснат на 1 август, „беше проектиран да подчертае важната роля, която самолетът играе в търсенето и спасяването“.

„Макар че комплектът ясно изобразява как може да изглежда спасителна версия на самолета, самолетът се използва само от военните“, заявиха от Lego.

„Имаме дългогодишна политика да не създаваме комплекти, в които са представени истински военни превозни средства, така че решихме да не продължаваме с пускането на този продукт“, продължава изявлението.

От Lego казаха за АФП, че решението е взето поради политиката на компанията, но то дойде след кампания, лансирана от НПО DFG-VK, която заяви, че Lego е предала „собствените си принципи“, пускайки модела ,

В отговор на съобщението, от DFG-VK заявиха, че са изненадани от успеха на кампанията си, заявявайки, че са предположили, че пускането в оборот на модела е „неизбежно, тъй като комплектите вече са доставени на търговците на LEGO“.

„Lego надхвърли очакванията ни“, казва в изявление Михаел Шулце фон Гласер, изпълнителен директор на DFG-VK.

V-22 Osprey е разработен съвместно от аерокосмическите компании Boeing и Bell Textron.