Виж 1към1

Hörmann увеличава капацитета си в областта на системите за контрол на достъпа

Прочети още

Летен туризъм. Мисия – въпросителна?

летен туризъм

автор: Димитър Щерев

Мисия – въпросителна? Позволявам си да направя паралел с невероятния филм с участието на Том Круз – Mission: Impossible. И го правя по една причина – ще имаме ли летен туризъм, ще могат ли хотелиерите да се спасят от фалит (след ужасната за тях минала година), ще можем ли ние да отидем на почивка (да си починем, отморим, да заведем децата, семейството, гаджето…)?

Пандемията промени живота ни. Промени всички бизнеси. Но един структороопределящ е в ъгъла. Това е туризмът.

Миналата година бе ужасна. Нямаше бранш, който да не бе засегнат. А на хората им се стегна душата. Не можаха и да си починат – ресторанти, кръчми, барове, сладкарници, хотели, дискотеки дълго време не работеха.

Животът продължава. Той си тече, независимо как на нас ни харесва, че го прави. Вече има ваксини срещу Ковид и то не на една или две фирми. Вярата се завръща. Баровете и ресторантите лека по-лека започнаха да се пълнят. Но туризмът не е само това. Туризмът е предимно курортни комплекси, хотели, хотелчета, къщи за гости, стаи. Той е свързан и с други бизнеси – летища, самолети, автобуси, таксита и т.н.

Какво ще е лято 2021?

Наблюдава се надежда сред бранша. Има индикации за отваряне на повече хотели спрямо миналата година. Все пак вече има ваксинирани.

Но! Има няколко проблема.

Първият винаги е свързан с броя туристи. Без тях този бранш е нулев, тоест не съществува. България разчита на посетители от Румъния, Израел, Русия, Унгария, Германия, Полша, Скандинавието. При руснаците проблемът е с визите. Но при всички е проблемът с пандемията – какво ще решат техните правителства. Защото, ако трябва да имат карантинни мерки след посещение в България, кой ще дойде?

Вторият е свързан с наближаващият щам на Ковид от Индия. Плъзне ли у нас, възможно е отново да има рестрикционни мерки.

Третият проблем – работната ръка – сервитьори, бармани, рецепционисти, администратори, камериерки и др. Много от тези хора ги е страх. По-добре без пари, отколкото с Ковид. И тук седи въпросът „Кой ще им плати ваксините?“.

Следващият проблем – запълняемост. Едно е да имаш къща за гости с 4 или 6 стаи, друго е да имаш хотел със 150 или 200 стаи, два ресторанта, басейн, договор с концесионера на плажа и др. Не е рентабилно да го отваряш ограничен процент пълни стаи. Още повече на постоянния проблем у нас – късият сезон. Но за това са си виновни самите хотелиери – не се сетиха да измислят маркетингови подходи за удължаването му.

Друг проблем – цената. Претърпели загуби от миналата година много от хoтелиерите ще поискат да си ги възстановят. Да, ама клиентите няма да пожелаят да плащат такива цени. Още повече, че ще се разчита предимно на българския потребител (както бе и миналата година). Но той може да избере Гърция, чийто туристически бизнес е много по-гъвкав в ценообразуването от нашия. Не е за подценяване също, че за най-големия пазар у нас – софийския, южните ни съседи са по-близо отколкото Бургас, да не говорим за Варна.

летен туризъм
Летен туризъм. Мисия – въпросителна? / снимки: pixabay
Тези дни ръководителят на Европейската туристическа асоциация (ETOA) Том Дженкинс направи изявление, че Европейският съюз ще може да възстанови напълно туризма не по-рано от 2023 г.

По негово мнение постепенното възстановяване на европейската туристическа индустрия ще започне през 2022 г., но браншът ще може да достигне показателите отпреди кризата за 2019 г. не по-рано от 2023 г. Това показва, че ръководните органи добре осъзнават какъв е проблемът в този сектор.

Според специалисти трябва да се информират туристическите пазари, че България вече е безопасна дестинация. Ние, като държава, трябва да поемем разходите за PCR и антигенни тестове. Паралелно с това трябва да се ваксинират заетите в туристическия сектор.

Държавата трябва да стимулира туристическите записвания.

Да се облекчи бюрокрацията по получаване на 35-те евро за всеки доведен със самолет организиран турист. Същата сума трябва да се дава и за туроператори, които водят туристи и по суша.

Мерките 60/40 и 80/20 трябва да продължат и през този сезон, тъй като при късното започване и краткостта му трудно ще се покрият разходите. Нужна е целева помощ за хотелиери със спад от 30 и повече процента от оборота.

Туризмът не е единственият засегнат от Ковид. Но той е структороопределящ и е свързан с други бизнеси.

Секторът не е само свързан с няколко области в България и големите, както летни курорти – Златни пясъци, Слънчев бряг и др., така и зимните – Банско, Боровец, Пампорово и др. Той обединява множество културно-исторически обекти по градовете, места за почивка, хижи, къщи за гости и пр. Ако няма средства, няма как да поддържа материалната база. Средствата отиват при строителните фирми. Но винаги има данъци, чрез които се грижим за много важна дейност – учителството. Неговата основна функция е да подпомогне бъдещето.

Дали туризмът тази година ще е мисия – въпросителна, е в ръцете на служебното правителство и на това, което ще дойде след него.

Но не трябва да забравяме, че ние – всички, се грижим за икономиката и средствата в нашата родина!

17.08.2018

Къщички в клоните са новият стандарт за еко-туризъм

Невероятните къщички Bisata Lodge в Руанда са зашеметяващ пример за това как да се изгради туризъм, без да се причинява […]

Прочети още
15.03.2020

За коронавируса и кризата от 2009 г.

текст Ани Дамянова Не съм си мислила, че първото мнение, което ще публикувам тук, е за вирус, а не за архитектура или […]

Прочети още