Виж 1към1

Това е най-скъпият пентхаус в Америка – искат му космическите $250 милиона

Прочети още

Летяща чиния от 60-те години се превърна в мини хотел

летяща чиния

Тези дни погледът на всички ни е насочен към космоса. Британският милиардер Ричард Брансън беше първият цивилен, който напусна Земята на 11 юли, за да сбъдне мечтата си за пътуване до космоса. А само няколко дни по-късно и Джеф Безос последва примера му. На 20 юли (когато се отбеляза и 52-та годишнина от кацането на човек на Луната), той и екипът му постигнаха така лелееното състояние на безтегловност…

С първите цивилни напускания на Земята и множеството въпроси за това какво предстои оттук нататък сякаш се завърнаха и всеобщият ентусиазъм и любопитство от времената на космическата надпревара от 20-я век. И макар целите и мотивацията на това космическо съревнование да се проемнят с времето и развитието на технологиите, интересът ни към необятността на звездното небе остава.

Потвърждение на думите ни е новият „живот“, който английски художник вдъхна на космическата Futuro House – футуристична къщичка с формата на „летяща чиния“, проектирана през 60-те години на миналия век от финландския архитект Мати Сууронен.

Идеята на Futuro House възниква като резултат от желанието на Сууронен да създаде „преносим“ дом за „отстъпление“ от града на селото или сред природата.

Една от „летящите чинии“ на Сууронен / снимка: wikipedia

От къщичките на Суронен са били изработени ограничен брой и разпръснати по целия свят. А една от тях попада в Порт Алфред, Южна Африка. В квартал, в който е израснал и съвременният художник Крейг Барнс, който към днешна дата живее и работи в Лондон.

По време на свое пътуване до дома преди години Крейг отново вижда къщичката – летяща чиния, която е в крайно лошо състояние. Тогава му хрумва, че иска да я спаси като я пренесе в Англия и я реставрира.

След като я транспортира до Обединеното кралство, където с любов и внимание работи по реставрацията й, неговата Futuro House се връща към живота, за да започне да събира овации отново със зашеметяваща визия и аеродинамичен дизайн. „облечен“ във формата на космически кораб.

Директорът на новооткрития Марстън Парк в английския град Съмърсет е един от тези, които също е впечатлен от „летящата чиния“. А решението да я „приземят“ в парка, превръщайки я в мини хотел, идва бързо и някак естествено.

Днес, сгушена между дърветата, на крачки от водата, Futuro House представлява мини космически дом, но с макси земни удобства, в който могат да отседнат до четирима души.

Сред удобствата на борда са бани за гостите, чисто бельо и кърпи, топла вода, променливо осветление за настроение, система за озвучаване, електроуреди, за да могат гостите сами да си приготвят кафе или чай.

За мен беше важно, където и да се „приземи“, Futuro House да функционира като жизнено пространство. Като вдъхновяващо място, което всеки може да види. Вярвам в силата на изкуството и архитектурата и как тя ни влияе.

Това споделя Крейг, за когото е било важно космическата къщичка да бъде достъпна за всеки, който би проявил интерес към нея или пък има афинитет към космическата тема. „Никога не съм искал да е нещо, което не можеш да докоснеш“, допълва артистът.

Днес, разположена до тихо езеро, сред гората на Марстън Парк, Futuro House се появява като НЛО, кацнало за пит-стоп 🙂

Всеки, който иска да „полети“, може да го направи като резервира своя космически престой за толкова време, колкото поиска.

Цената на нощувките варира от 400 до 1200 паунда на вечер в зависимост от броя им и гостите.

Внимание! Пригответе се за полет

снимки: Мarston Park, UK.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
марс 01.04.2021

Човешки град на Марс: Nüwa може да приюти 1 милион души

Животът на Марс е възможен! Поне така изглежда от готовия проект на първия самодостатъчен и устойчив марсиански град – Nüwa, […]

Прочети още
14.07.2021

Дизайнът на тази суперяхта е вдъхновен от „Междузвездни войни“

Estrella Superyacht е всичко онова, за което един суперфен на „Междузвездни войни“ си мечтае – качвайки се на борда на […]

Прочети още