Виж 1към1

Стъклен ресторант в Драма (Гърция) е отличникът на прогресивната архитектура

Прочети още

„Лили“ – най-цветният небостъргач

Studio Vural представи концептуалния си проект за небостъргач със смесена употреба, който да пробие небето над Манхатън, в близост до Брайън парк (Bryant Park).

„Лили“ (Lilly) е замислен като проект за насърчаване на нискоенергийния дизайн, чиято стъклена фасада да бъде покрита частично с азиатски лилии. Формата му е вдъхновена от стръмните оризови полета, характерни за някои части от Азия, „където всеки квадратен инч плодородна почва има значение“, обяснява арх. Селим Вурал, основател на Studio Vural.

Архитектите залагат на красивите азиатски лилии в проекта, тъй като дават добра целогодишна зелена маса. Едновременно с това изискват минимална поддръжка. Цъфтят в красиви цветове всяка пролет в различни нюанси на червеното, жълтото и оранжевото, което ще осигури търсеният от архитектите ефект за „Лили“. А именно – да напомня на поле, обсипано с цветя.

В известна степен цветният небостъргач ще напомня и на Центъра Помпиду в Париж – с откритите си структурни и механични системи отвън, но с много цветя.

Без естетиката няма архитектура, а само сграда.

Проектът за „Лили“ предвижда 21 етажа с търговски площи и 18 нива за жилищни единици.

Системата за озеленяване на фасадата ще бъде изградена от леки бетонни корита, поддържани от стоманена рамка. За поливането ще се използва дъждовна и сива вода.

За отоплението и охлаждането на цветния небостъргач е предвидена геотермална система, с топлообменници, които помагат за минимизиране на загубите на енергия. Решението е в резултат на желанието на архитектите да реализират небостъргача като образец за пасивна къща. Т.е. като силно енергийно ефективна сграда, която следва стандартите, наложени още преди десетилетия. Сред тях са херметичен плик, внимателно управление на плюсовите от слънчева топлина и включване на система за рекуперация на топлина.

Ако имахме сто сгради „Лили“ в Манхатън, това щеше да е много различен град.

небостъргач
Визуализации: Studio Vural (www.studiovural.com)


Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

Помпиду 07.06.2021

Далеч от Париж – център „Помпиду“ с първи филиал в Щатите

Центърът за съвременно изкуство в Париж – „Помпиду“ обяви партньорството си за изграждане на нов филиал в Ню Джърси. Това […]

Прочети още
архитекти 26.01.2022

Световните архитекти, които си отидоха през 2021 година

Светът на архитектурата е точно толкова динамичен, колкото и всяко едно направление в историята, свързано с човешкия устрем и творчески […]

Прочети още