Виж 1към1

Hörmann увеличава капацитета си в областта на системите за контрол на достъпа

Прочети още

Ливърпул вече не е защитен обект на ЮНЕСКО. Причината – модерното строителство

Ливърпул

Ливърпул вече не е част от списъка на ЮНЕСКО със защитени обекти на световното културно наследство. На 44-ото си заседание, което се проведе вчера, Комитетът към организацията взе решение да изтрие английския град от списъка на световното наследство. Причината – „поради необратимата загуба на атрибути, предаващи изключителната универсална стойност на обекта“.

Заради историческия си център и доковете, които свидетелстват за развитието на един от най-големите търговски центрове в света през 18 и 19 век, Ливърпул бе един от градовете – културна ценност от световно значение. Днес обаче новите сгради са довели до загуба на „автентичността и непоквареността“ на града, категорични са от Организацията. Комитетът счита, че модерното строителство, конструкции и внедрени технологии вредят на целостта на исторически значимия облик на града.

Ливърпул бе част от списъка на световното наследство от 2004 г. Но „червена лампа“, че историческият облик на града е застрашен, светна още през 2012 г., когато организацията го включи и в списъка за опазване на наследството. Още тогава експертите предупредиха, че плановете за строителство на жилищни блокове и офис сгради ще съсипе характерната панорама на града. Едно от поредните доказателства за посоката на развитие, далеч от съхраняване на историческия облик, бе и одобреното в началото на годината строителството на нов стадион на футболния клуб „Евъртън“ върху част от старите докове.

Така английският град се нареди като трети в списъка на градовете, загубили статута си на обект от списъка на ЮНЕСКО. Преди него бяха долината Елба в близост до Дрезден (Германия) и арабското светилище Орикс (Оман).

снимка: wikipedia

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
Бонония 01.04.2021

Антична Бонония във Видин с номинация от ЮНЕСКО

ЮНЕСКО номинира историческия обект Антична Бонония във Видин за паметник от световното културно наследство. Комплесът е част от общата номинация […]

Прочети още
09.07.2019

Кои са новите обекти добавени в световното наследство на ЮНЕСКО

Нови обекти бяха добавени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО на поредната среща в рамките на […]

Прочети още