Виж 1към1

Най-високите небостъргачи в света през 2021 г.

Прочети още

London Design Festival 2021: Среща с победителите

дизайн

19-ото издание на Лондонския фестивал за дизайн – London Design Festival 2021, се проведе под знака на екологията. А всички арт проекти и инсталации, семинари и дискусии на фестивала, който се състоя от 18 до 26 септември, бяха водени от идеята да се представят полезни и естетични проекти с уважение към природата.

Всяка година London Design Festival отличава водещи дизайнери и млади таланти в областта на дизайна, като присъжда четири престижни медала – за дизайн (London Design Medal); за цялостен принос (Lifetime Achievement Medal); за нововъзникващ дизайн (Emerging Design Medal) и за иновации в дизайна (Design Innovation Medal).

Група от утвърдени дизайнери, експерти от индустрията и предходни победители се събират, за да отличат най-добрите. И… за да не „злоупотребяваме“ с любопитството ви, пристъпваме направо към среща с тях – новите дизайн медалисти.

Илзе Крафърд

Най-високото отличие за тази година – Лондонският медал за дизайн – бе присъден на Илзе Крафърд.

Дизайнер, академичен и креативен директор в CBE, повече от две десетилетия тя е пионер на хуманистичния дизайн в приложението му в реалния живот към среди, обекти и преживявания. В работата си Илзе се стреми да идентифицира и адресира способността на дизайна да поддържа и подобрява човешкия опит.

„Не бих могла да бъда по-горд да спечеля тази награда. Лондон е в моята ДНК. Роден съм на площад Поуис, ходих на училище в Ейвъндейл, завърших и университет тук. Работила съм какво ли не – от чистачка до готвачка, момиче по продажбите на Debenhams и секретарка… А като редактор на Elle Decoration имах възможността да вляза в толкова много домове“.

Така коментира отличието си Крафърд, която днес оглавява свое собствено студио за дизайн STUDIOILSE.

Проект за дизайн за Ett Hem, STUDIOILSE

През годините дизайнерката си е партнирала с някои от най-разпознаваемите компании в света, въвеждайки силата и потенциала на дизайна в техните светове: от IKEA до Soho House; Глобалната концепция за авиокомпании на Cathay Pacific към проекта за клоновете на финансовите услуги на Fidelity в САЩ; от Ett Hem в Стокхолм до клуба The Carlyle в Хонконг.

Еял Вайцман

Престижното отличие за иновации в дизайна през 2021 г. специалистите на Фестивала присъдиха на Еял Вайцман.

За израелско-британския архитект Еял Вайцман можем да говорим и покажем много неща. Сред изключителните му постижения обаче е основаването на Forensic Architecture – студиото, което предлага тотално различен подход към архитектурната професия, обръщайки я „наопаки“ – вместо проектиране и изграждане. То изследва  разрухата и разследва нарушения на правата на човека, включително насилие, извършено от държави, полицейски сили, военни и корпорации. Целта на студиото е да възстанови обстоятелствата на моменти на насилие, с което да намери доказателства, които да помогнат на жертвите. В него, освен архитекти, работят и археолози, разследващи журналисти и професионалисти от различни области.

Получавам този медал от името на Forensic Architecture и общностите, с които работим, като признание за общата ни работа срещу расистката полиция във Великобритания и по света. Докато правим това, ние си спомняме Марк Дъган – застрелян без оръжие от столични полицаи – преди почти точно десет години.

Дигитална карта от платформата с данни на насилие и нарушения правата над човека, Forensic Architecture

„Малко дизайнери или архитекти са били по-истински иновативни от Еял Вайцман, който е преоткрил дизайна и архитектурата като инструменти за социална справедливост чрез работата си в Forensic Architecture“, коментират награждаването на Вайцман организаторите на Лондонския фестивал за дизайн.

Мак Колинс

Медалът за нововъзникващ дизайнер, с който се признава въздействието, постигнато върху дизайнерската сцена в рамките на около пет години след дипломирането си, получи Мак Колинс.

Британският дизайнер, производител и художник от Нотингам завършва специалност „Триизмерен дизайн“ в университета Нортумбрия, Нюкасъл през лятото на 2018 г. През годините след дипломирането си той се ангажира да проектира и изработва богати на повествования и ефектни мебели и обекти. В това дизайнерско пътуване Колинс се фокусира върху манипулативния подход в дизайна, но едновременно с това отдава и специално внимание на естествената красота на материалите, с които работи.

Бях изненадан от новината, но се радвам, че практиката ми бе призната по този начин. Благодаря на всички, които участват в процеса на вземане на решения, и на тези, които ме подкрепяха и наставляваха през последните няколко години.

дизайн
Дизайн на столове и масичка, Mac Collins

В работата си Колинс успешно привнася лични и културни наративи. Вярва, че неговата практика е средство за изследване на собствената му идентичност и позиция в африканската диаспора. Като дизайнер от ямайски произход, той използва своята карибска линия, за да създава артефакти, които често са вдъхновени от историите и харизмата на старейшините му.

Майкъл Улф

дизайн

Медал за цялостнен принос тази година грабна графичният дизайнер Майкъл Волф. Призът му се присъжда за отличаващи се значителни и фундаментални постижения в дизайнерската индустрия в хода на цялата му кариерата.

Улф е един от ключовите новатори на британския графичен дизайн. В продължение на повече от 60 години той остава страстен защитник на съществената роля на дизайна за подобряване на всеки аспект от живота ни.

След като изучава архитектура, Улф работи в продуктовия и интериорен дизайн, преди да стане съосновател в Wolff Olins с Уоли Олинс през 1965 г. Това е една от най-емблематичните дизайнерски компании в света, клиентите включват Apple Records, Volkswagen и Audi. Улф и Олинс „посяха семената“ на това, което сега наричаме „брандиране“.

Изпитвам голяма чест, че получих тази награда. Малцина от нас стигнаха до мястото, където сме сами и затова дължа тази награда на всички, които ме подкрепиха … Винаги съм вярвал – и продължавам да вярвам – че най-добрата ми работа е тази, която предстои.

Внасяйки остроумие, въображение, изкуство и хуманизъм в корпоративната идентичност, Улф е пионер в областта на графичния дизайн. През годините на местно ниво е работил с много нововъзникващи дизайнери и общности. Вдъхновил е и е повлиял на работата на поколения творци.

дизайн
Корица на „DogTalog“ – игра на думи: каталог за кучета, Michael Wolff

„Мощен защитник на приобщаващия дизайн, разглеждащ въпроси около достойнството и справедливостта, работата му е толкова актуална днес, колкото през 60 -те години“. В това са категорични експертите на Фестивала, взели решение именно на него да присъдят престижното отличие.

П.П. Разбира се, че е редно да ви представим и отличителния знак – медалът, който отличава победителите, нали?! 🙂

дизйан
Медалите са изработени от базираната в Лондон дизайнерка на бижута Хана Мартин.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
29.05.2021

Пауло Мендес да Роша: Идеалният проект не съществува…

Един от най-изявените модернисти в световната архитектура Пауло Мендес да Роша почина на 23 май 2021 на 92 години. Носител […]

Прочети още
архитектурата Лондон 08.02.2021

Кейт Макинтош за Dawson’s Heights в Лондон и предизвикателствата в архитектурата

Известният шотландски архитект Кейт Макинтош получи тазгодишната награда Jane Drew Prize. Наградата е признание за цялостния й принос за издигане […]

Прочети още