Luca Curci Architects представиха град на бъдещето


Италианската архитектурна компания Luca Curci Architects представи Vertical City – футуристично предложение за градско развитие, включващо серия от модулни, енергийно ефективни небостъргачи, които са закотвени в дъното на океана. Замислен като напълно самодостатъчно място за живеене, утопичният град обещава „по-здравословен начин на живот“ за жителите на вертикалната градска сграда. Експериментът наскоро бе представен за първи път на Knowledge Summit 2019 в Дубай миналия месец.

Предложението за вертикалния град включва супер висока жилищна сграда със смесено предназначение,  заобиколена и свързана с три кули за граждани и три сгради за оползотворяване на свободно време. Всички сгради ще бъдат изградени с помощта на модулни сглобяеми елементи, които могат да се повтарят както хоризонтално, така и вертикално. Вертикалният град също може да бъде разширен на части и ще бъде закотвен в морското дъно близо до континента.

Цилиндричните сгради са облицовани във фотоволтаично остъкляване и закрепени с шестоъгълни отвори, които спомагат циркулацията на светлината и въздуха. Централната 750-метрова жилищна сграда ще се състои от 10 модулни слоя – всеки слой се състои от 18 етажа и включва смесица от домове, офиси, магазини и други съоръжения за общо 25 000 души. Небостъргачът предлага и повече от 200 000 квадратни метра зелена площ, която включва обществената градина в горната част на сградата.

„Ще изградим нов начин на живот“, заяви Лука Курчи в изявление за пресата. „По-устойчив с повече взаимосвързани програми на общностите. Искаме да премахнем предградията и да намалим бедността. “В допълнение към мястото за тези 25 000 души, разположени в централната жилищна кула, в трите съседни кули Вертикалният град ще обслужва над 100 000 души, които ще пътуват до града за работа, училище и медицински грижи. Там се помещават офиси, правителствени служби, здравни заведения и образователни институции. Трите сгради във формата на полумесец, наречени „Луните“, предлагат удобства за живот като хотели, уелнес и СПА центрове, спортни центрове и търговски помещения.

Източник: Luca Curci Architects